Metro-portal.hr

objavljeno 11.10.2011. 11:07:00
YO-YO EFEKT

Mršava mladenka - debela supruga

Žene koje su pod najvećim pritiskom da izgube kilograme prije samog vjenčanja kasnije sve te kilograme vraćaju, a većina se još i dodatno udeblja

Fotografija vijesti

Kampovi za brzo mršavljenje mladenki pretvaraju se u SAD-u u pravi biznis, a namijenjeni su svim ženama koje očajnički žele izgubiti kilograme prije svog vjenčanja.

Nažalost, recentno istraživanje pokazuje kako se taj gubitak kilograma vrlo skupo plaća, budući da se oni vrlo brzo nadoknade odmah nakon vjenčanja.

Studija provedena u Australiji pokazala je kako žene koje su pod najvećim pritiskom da izgube kilograme prije samog vjenčanja kasnije sve te kilograme vraćaju, a većina se još i dodatno udeblja, i to prosječno 2,14 kilograma.

„Koliko se meni čini, žene prije vjenčanja jedu iznimno malo i većina počne intenzivno vježbati, samo kako bi nakon vjenčanja odlučile da je cilj ispunjen i da se više ne moraju truditi, što dovodi do naglog povećanja težine", tvrdi dr. Ivanka Prichard, voditeljica studije.

„Nažalost, ovime ulaze u začarani krug yo-yo efekta. koji može imati opasne psihičke i fizičke posljedice po nas", tvrdi doktorica.

Članovi obitelji, časopisi za vjenčanja te proizvođači vjenčanica stavljaju golem pritisak na buduću mladenku, a svakoj trećoj netko iz okoline otvoreno kaže da mora smršaviti.

„Postalo je sasvim uobičajeno da trgovine vjenčanicama naručuju manji broj od onog izmjerenog, računajući da će mladenka smršaviti do same ceremonije" rekla je.

„Vjenčanja su vrlo stresna sama po sebi, a kad im pridodate i brigu o financijama, pretvaraju se u pravu noćnu moru. Mnogi zaboravljaju da se njihovi partneri vjenčaju za njih zbog toga što ih vole, a ne zbog toga što im savršeno stoji vjenčanica" zaključuje doktorica.

11.10.2011. 11:07:00
http://metro-portal.hr/mrsava-mladenka-debela-supruga/64216/