Metro-portal.hr

objavljeno 17.10.2021. 11:01:00
19. ZFF

Mreža festivala Jadranske regije na 19. ZFF-u

Nakon Proljetnog izdanja Festivala u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, uspješna suradnja nastavlja se i ove jeseni na 19. izdanju ZFF uz poseban program s izborom najboljeg od trenutačnog europskog filma

Šest sjajnih filmova
Šest sjajnih filmova (Arhiva)

Program donosi šest recentnih europskih ostvarenja prikazanih i nagrađenih na posljednjim izdanjima filmskih festivala u Cannesu, Berlinu i Sundanceu. U cilju promocije zajedničkog kulturnog naslijeđa posebno mjesto u selekciji imat će klasik Dan četrnaesti Zdravka Velimirovića, jedan od prvih jugoslavenskih filmova prikazanih u glavnoj konkurenciji Cannesa i u utrci za prestižnu Zlatnu palmu. Film o četvorici zatvorenika koji dobivaju privremeni dopust iz zatvora zbog dobrog vladanja doživio je velik uspjeh kod kritike i publike, a scenarij je (pod pseudonimom) pisao Velimirovićev bliski prijatelj, kasnije proslavljeni pisac Borislav Pekić, i sam bivši zatvorenik.

Među naslovima u programu izdvajaju se dva filma iz aktualne selekcije za Europske filmske nagrade. Među njima je Čuvar brata svoga turskog redatelja Ferita Karahana s već osvojenom Nagradom FIPRESCI na Berlinaleu. Opisan kao spoj Olivera Twista i Smrti gospodina Lazarescua, film prati dvanaestogodišnjeg Yusufa i njegova najboljeg prijatelja, štićenike turskog internata za kurdske dječake koji su u osami snijegom zametenih planina prepušteni dobroj volji hladne školske uprave. U utrci za nagrade EFA-e jest i Prirodno svjetlo, dobitnik Srebrnog medvjeda za najboljeg redatelja na Berlinaelu, surova drama mađarskog redatelja Dénesa Nagya o izdržljivosti i psihičkom danku rata u kojoj se zrcali vizualno naslijeđe A. Tarkovskog.

Malo tijelo, dugometražni prvijenac talijanske redateljice Laure Samani premijerno prikazan na Tjednu kritike u Cannesu, mistična je bajka o žalosti, smrti i iscjeljenju zasnovana na starim narodnim vjerovanjima u Alpama. U selekciji je i belgijski film Neprijatelj inspiriran stvarnim događajem. Kada je prije nekoliko godina u hotelskoj sobi poznatog političara pronađeno mrtvo tijelo njegove ljubavnice, to je žestoko podijelio belgijsku javnost. Lik supruge utjelovljuje glumica Alma Jodorowsky (Adelin život), unuka legendarnog Alejandra Jodorowskog.

Ljudski faktor Ronnyja Trockera, talijanskog redatelja sa stalnom adresom u Bruxellesu, prikazan na Sundanceu i Berlinaleu, britka je studija raspada jedne obitelji, ispričana kroz intrigantnu igru mačke i miša. Program donosi i film Lekcije iz njemačkog Pavela G. Vesnakova, jednog od najuspješnijih mladih bugarskih redatelja, poznatog po provokativnim realističnim filmovima koji se bave propadanjem društva i međuljudskih odnosa. U svom dugometražnom prvijencu Vesnakov donosi priču o pedesetogodišnjem vozača Nikoli kojeg još samo dan dijeli od završetka uvjetne kazne, nakon čega planira započeti novi život u Njemačkoj. Odluka o preseljenju suočava ga s teškim pitanjima o izgubljenom identitetu, prošlosti i presijecanju korijena.

Prvi zajednički regionalni filmski festival Mreža festivala Jadranske regije udružio je četiri festivala iz četiri zemlje - Sarajevo Film Festival (BiH), Festival autorskog filma (Srbija), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora) i Zagreb Film Festival (Hrvatska) - u želji da pandemija koronavirusa ne zaustavi film na putu od autora do publike. Svaki od četiri festivala udružena u Mrežu održat će poseban program, a o najboljim filmovima glasat će publika iz sve četiri zemlje. Zbrajanjem glasova najboljem filmu po izboru publike bit će dodijeljena Adriatic Audience Award, koja će dobitniku biti uručena na Festivalu autorskog filma u Beogradu. 

17.10.2021. 11:01:00
http://metro-portal.hr/mreza-festivala-jadranske-regije-na-19-zff-u/134696/