Metro-portal.hr

objavljeno 23.12.2013. 11:25:00
JURSKI PARK

Možemo li vratiti dinosaure u život?

Zahvatima na DNK ptica, izravnih potomaka dinosaura mogli bismo gigantske životinje vratiti u život na Zemlji?

Trebaju li dinosauri ponovno hodati Zemljom?
Trebaju li dinosauri ponovno hodati Zemljom? (Arhiva)

Alison Wollard, biokemičarka s Oxforda tvrdi da je moguće u život vratiti dinosaure koji su vladali Zemljom, i to promjenama genoma njihovih izravnih potomaka - ptica.

Ma kako to čudno zvučalo, odavno se zna da su ptice zapravo potomci drevnih dinosaura, i to ne samo letećih, pa je znanstvenica s Oxforda krenula prema misiji koja se čini nemogućom - povratku dinosaura.

Evolucija dinosaura u ptice dokazana je brojnim fosilima, a to praktično znači da se u dubinama DNK ptica skrivaju isključeni geni za kontrolu karakteristika dinosaura. Wollard zagovara deevoluciju, tj. pokušaj povratka u pradavnu prošlost aktivacijom tih gena.

Naravno, posao zvuči sizifovski jer bi se trebalo dizajnirati genome kombinacijama milijuna kratkih fragmenata nukleinskih kiselina u pticama, što je zapravo posao koji se može opisati kao slaganje gigantske slagalice s milijunima sličnih dijelova.

No, nova saznanja na polju genetike i današnja moćna računala mogla bi, u određenom vremenu koje je potpuno realno, stvoriti nove genome i ponovno prošetati neke vrste dinosaura Zemljom. 

Jurski park je, dakle, daleko od fikcije i spada u domenu odgođene realnosti, što otvara mnoga pitanja, a između ostalog i ono ključno za našu rasu - treba li početi prčkati po deaktiviranim genima u ljudskom genomu.

23.12.2013. 11:25:00
http://metro-portal.hr/mozemo-li-vratiti-dinosaure-u-zivot/82321/