Metro-portal.hr

objavljeno 04.04.2011. 15:10:00
SUZE KROZ SMIJEH

Možemo li se zaista smijati do suza?

Jedno od objašnjenja za je da suze prilikom smijeha izlaze zbog pritiska na suzne kanale s tim da je taj pritisak izravan rezultat drhtanja tijela u trenutcima nekontroliranog smijeha

Nekontrolirani smijeh
Nekontrolirani smijeh (photostock/FreeDigitalPhotos)

Smijemo se kad smo sretni, a plačemo kad nas boli, je li tako? Jeste, ali nije sve baš tako jednostavno. Iako nije sasvim objašnjeno u znanstvenom svijetu, čovjek se zaista može smijati i do suza. Jedno od objašnjenja je da se i smijanje i plakanje odigravaju u trenutcima visoke emocionalne uzbuđenosti, smatra psiholog Robert Provine sa Sveučilišta Maryland, a citira ga portal Prevention.com.

Pored toga postoje dokazi koji sugeriraju da je isti dio mozga odgovoran i za smijeh i za plač. U biti, lezije u određenim dijelovima mozga povezane su sa sindromom koji se naziva patološko smijanje ili plakanje kojega karakteriziraju nekontrolirani ispadi u obliku spomenuta dva izražaja - smijeha i plača. Činjenica da iste lezije uzrokuju i smijeh i plač sugerira da su na neki način povezane, rečeno je u specijalnoj emisiji PBS-a  „The Adult Brain". Još jedno objašnjenje je da suze prilikom smijeha izlaze zbog pritiska na suzne kanale s tim da je taj pritisak izravan rezultat drhtanja tijela u trenutcima inmtenzivnog nekontroliranog smijeha. Ove suze se smatraju refleksnima jer su proizvod vanjskih čimbenika (poput prašine, vjetra i sl.), a ne unutarnjih (emocije).

Emocijske suze imaju drugačiji kemijski sastav od refleksnih suznih kapi, tvrdi istraživač William frey, profesor sa Sveučilišta Minnesota - sadrže više određenih hormona, uključujući leucin-enkefalin, koji je prirodno sredstvo protiv bolova.

04.04.2011. 15:10:00
http://metro-portal.hr/mozemo-li-se-zaista-smijati-do-suza/57326/