Metro-portal.hr

objavljeno 29.01.2012. 19:51:00
ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Možemo li reći ima li žena mjesečnicu samo iz njenog glasa?

Stručnjacima je već dugo vremena poznata činjenica da muškarci nesvjesno procjenjuju u kojoj je žena fazi svog menstrualnog ciklusa

Fotografija vijesti

Upitate li muškarce u vezama, većina njih reći će vam da je promjena u ponašanju i raspoloženju njihovih partnerica jedini način da shvate kako su došli „oni dani u mjesecu".

Ipak, najnovija studija provedena u SAD-u pokazala je kako bi mogao postojati još jedan način na koji muškarci detektiraju mjesečnicu u svojih partnerica - njihov glas.

Autori studije upitali su tri skupine muškaraca da slušaju snimke glasova deset žena, od kojih je svaka bila u različitom stadiju svog menstrualnog ciklusa. Nakon toga su upitani da procijene koje su žene u tom trenutku imale mjesečnicu, a koje nisu.

Pokazalo se kako su muškarci bili u pravu u čak 45 posto slučajeva, što je značajan rezultat, ukoliko je vjerovati znanstvenicima.

Rezultati ovog istraživanja naslanjaju se na ono provedeno prije četiri godine, koje je pokazalo kako su glasovi žena koje ovuliraju muškarcima privlačniji od glasova žena koje trenutno nisu u ovulaciji.

Stručnjacima je već dugo vremena poznata činjenica da muškarci nesvjesno procjenjuju u kojoj je žena fazi svog menstrualnog ciklusa.

Primjerice, jedno je američko istraživanje iz 2007. godine pokazalo kako striptizete zarađuju čak 80 posto više novca od napojnica u danima kad ovuliraju, nego u danima kad imaju menstruaciju.

Znanstvenici se nadaju kako će im rezultati ovog istraživanja pomoći da bolje razumiju reproduktivne i hormonalne procese u našem tijelu.

29.01.2012. 19:51:00
http://metro-portal.hr/mozemo-li-reci-ima-li-zena-mjesecnicu-samo-iz-njenog-glasa/67737/