Metro-portal.hr

objavljeno 07.09.2019. 08:01:00
DILEMA

Može li Ursula von der Leyen popraviti odnose EU i Amerike?

Trgovina, sankcije, pitanje Irana… To su problematične teme između EU i SAD. U Washingtonu ne taje da nade polažu u dolazeće rukovodstvo EU, na čelu s Ursulom von der Leyen. Može li se očekivati preokret u odnosima?

Koliko će biti spretna?
Koliko će biti spretna? (Arhiva)

Gordon Sondland je prije samo godinu dana bio optimist, nadao se da će se odnosi Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država poboljšati. No u tih godinu dana je optimizam splasnuo. Američki veleposlanik pri EU je u srpnju prošle godine stigao u Bruxelles, vjerujući da će tamo direktni stil Trumpove administracije naići na odobravanje. No prevario se: „Naši odnosi su upali u slijepu ulicu na više frontova, pitanju trgovine i drugim pitanjima, što je rezultiralo mnogim neugodnim razgovorima", rekao je Sondlend.

Novi početak?

Nedavno je dva dana u Bruxellesu proveo američki državni tajnik Mike Pompeo. U Bruxelles ga je praktično dopratio tweet njegovog šefa Donalda Trumpa koji je ismijavao sve one koji savjetuju SAD da se zajedno s EU suprotstavi trgovinskoj praksi Kine. „Zapamtite, EU & drugi nas tretiraju VRLO nefer po pitanju trgovine", napisao je Tramp i dodao: „To će se promijeniti".

Prvi studeni će biti jedan od ključnih datuma za prekoatlantske odnose, objašnjava Sondland, jer tada službeno na funkciju stupa Ursula von der Leyen kao nova predsjednica Europske komisije. U Washingtonu se nadaju da bi to mogao biti novi početak njihovih odnosa.

Sondland opisuje donedavnu njemačku ministricu obrane kao i druge nove važne čelnike EU kao ljude koji su „manje zabavljeni dizanjem prašine oko taktike, a više spremni raditi zajedno sa Sjedinjenim Državama kako bi došli do rezultata povoljnog za obje strane" - recimo kada se radi o Kini, Iranu ili Bliskom istoku, dodao je američki veleposlanik.

No ovaj diplomat naglašava da plaganje velikih nada u dolazeće rukovodstvo u Bruxellesu ne znači manjak štovanja prema dosadašnjim liderima. „Imali smo neke sjajne uspjehe na raznim poljima, ali želja nam je i da prevladamo neke zastoje", rekao je. „A ponekad je način da se zastoji prevladaju taj da se promijene igrači na terenu."

Glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeeva nema ništa protiv. „Sasvim je prirodno da, pri promjeni rukovodstva, uvijek pokušavaš uspostaviti dobre veze s novim rukovodstvom", rekla je ona. „To vidim kao potez da se zajamči podrška za važne odnose koje gajimo."

„To nije pametna diplomacija"

Ali ne slažu se svi s takvim procjenama. „Ovo je vrhunac nepristojnosti", rekla je Evelyn Farkas, bivša zamjenica pomoćnika tajnika za obranu u Obaminoj administraciji. „To nije pametna diplomacija. S tim ljudima treba surađivati, a najbrži način da ih otuđite od sebe je upravo ovaj", rekla je Farkas koja je sada analitičarka u zakladi German Marshall Fund.

Ona je uvjerena da će čak i oko pitanja atomskog sporazuma s Iranom - gdje su Europljani i Amerikanci imali sasvim suprotstavljene stavove - biti nekog napretka, ali samo ako Trump popusti. Prema njenom mišljenju, američkom predsjedniku trebaju poeni i u Bruxellesu i među američkim biračima. „Nema drugog načina, osim da se aktuelni atomski sporazum 'poboljša' i da onda nosi Trumpov potpis", kaže Farkas.

Ona smatra da bi se SAD i EU mogli dogovoriti oko toga kako je, uz neke dodatke, potrebno produžiti odnosno obnoviti sporazum s Teheranom, ali uz istovremenu proširiti zabranu Iranu da razvija i proizvodi balističke rakete te uz zahtijeve naspram iranskog rukovodstva da uloži napore kako bi se okončao rat u Siriji.

Nasuprot tome, Susi Dennison iz Europskog savjeta za međunarodne odnose veruje da će se SAD i EU prije zbližiti na pitanju odnosa naspram Kine, uprkos Trumpovom tweetu. No i ona vidi problem u američkom pristupu dolazećem rukovodstvu EU-a. „Građenje odnosa iza zatvorenih vrata, s administracijom koja je vrlo nepopularna u Europi, liči na birokratsku EU koja nastavlja u istom smjeru kao dosada", kaže Dennison. „To ne baca dobro svjetlo na čitav taj imidž Europe, koja je navodno čula glas naroda."

Piše: Teri Schultz/DW
07.09.2019. 08:01:00
http://metro-portal.hr/moze-li-ursula-von-der-leyen-popraviti-odnose-eu-i-amerike/120529/