Metro-portal.hr

objavljeno 22.11.2018. 09:01:00
AHA!

Može li se kava piti na prazan želudac?

Nisu rijetki ni oni koji tvrde da su bez jutarnje kave, uglavnom na prazan želudac, nemoćni, pospani, slabo skoncentrirani, umanjenih sposobnosti svih vrsta... ali griješe!

Ne prije doručka
Ne prije doručka (Arhiva)

Kava, taj omiljeni jutarnji napitak koji nas "budi" obično se u zadnje vrijeme spominje u kontekstu zdravlja i naglašavaju se sve prednosti koje donosi organizmu, no rijetko se govori o negativnim posljedicama koje možemo imati ako je - pijemo natašte.

Naravno, zacijelo poznajete nekog tko ''ne može funkcionirati'' dok ne popije prvu jutarnju kavu... a možda ste i sami među njima.

Takvih je mnogo, a nisu rijetki ni oni koji tvrde da su bez jutarnje kave, uglavnom na prazan želudac, nemoćni, pospani, slabo skoncentrirani, umanjenih sposobnosti svih vrsta...

Pozitivni učinci kave su brojni i nesumnjivi. No, znanstvenici tvrde da je nikako nije dobro konzumirati kavu na prazan želudac.

Naime, prema istraživanjima, posebno je štetna za ljude koji i bez nje imaju želučane probleme. Praznom želucu ''pomaže'' u stvaranju želučane kiseline što može dovesti do nelagode prilikom probave hrane.

A proteini koji se pri tome ne probave dovode i do ostalih poteškoća kao što su nadutost ili povraćanje. Zato je najbolje da se prije kave nešto pojede i tako zaobiđu svi problemi. Bilo to voće ili komadić kruha.

22.11.2018. 09:01:00
http://metro-portal.hr/moze-li-se-kava-piti-na-prazan-zeludac/115487/