Metro-portal.hr

objavljeno 03.04.2010. 18:04:20
MOGUĆE POSLJEDICE

Može li nedostatak sna ubiti?

Krajem 19. stoljeća Thomas Edison stvorio je žarulju. Nije imao pojma da će njegov izum biti glavni faktor sve većem problemu nesanice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Početkom 20. stoljeća odrasla osoba u SAD-u spavala je u prosjeku 9 sati. Početkom 21. prosjek se sveo na samo 7 sati tijekom noći. Nismo došli do točke kada trebamo manje sna, ali nažalost sve manje spavamo. U prošlim stoljećima proces spavanje/buđenje bio je usko povezan s rotacijom Zemlje. Ljudi su spavali po noći, a budili se i radili po danu. No s razvojem i širenjem umjetnog svjetla, produžili smo sate budnosti. Stimulansi poput kofeina također su tome pripomogli. Stoga obratite pažnju na načine na koje nedostatak sna može biti koban.

1. Možete poginuti u prometnoj nesreći - godišnje se samo u SAD-u dogodi oko 100.000 prometnih nesreća. Oko 1,500 slučajeva bude sa smrtnim posljedicama ili trajnim ozljedama. U mnogo slučajeva uzrok je upravo nedostatak koncentracije vozača uzrokovan nedostatkom sna.

2. Možete poginuti na poslu - posao je bez sumnje aktivnost koju obavljamo svakodnevno. Nedovoljno sna može utjecati na efektivnost i radni učinak, što u konačnici dovodi i do gubitka pozicije. U najgorem slučaju, ako radite sa strojevima ili vozite autobus možete odzlijediti i ubiti sebe ili druge.

3. Postat ćete razdražljivi, depresivni i skloni suicidalnim mislima - san je od ključne važnosti za normalno funkcioniranje organizma, kako na fizičkom, tako i na psihičkom nivou. Ako ne spavate dovoljno to se može odraziti i na vaš psihičko zdravlje, te ugroziti međuljudske odnose, što u ekstremnim slučajevima može dovesti i do samoubojstva.

4. Možete se udebljati - pretilost je jedan od glavnih zdravstvenih problema u razvijenom svijetu. Dovodi do prerane smrti zbog problema poput srčanih ili moždanih udara. I dok to zasigurno potenciraju loše prehrambene navike, i nedostatak sna također igra ulogu. Postoje dokazi da nedovoljno sna snižava nivo hormona leptina koji je odgovoran za regulaciju apetita, čime se pojačava osjećaj gladi.

5. Možete razviti dijabetes - dijabetes se povezuje s povećanim nivoom šećera u krvi. Može uzrokovati sljepoću, a povezuje se i s drugim problemima koji mogu ugroziti život, poput srčanog udara, bolesti bubrega itd. Može skratiti vaš životni vijek. Postoje dokazi da nedovoljno sna može dovesti do promjena u metabolizmu koje uzrokuju dijabetes.

03.04.2010. 18:04:20
http://metro-portal.hr/moze-li-nedostatak-sna-ubiti/37058/