Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2017. 09:01:00
ZANIMLJIVO!

Može li nam želudac eksplodirati od prejedanja?

Je li želudac poput balona, da pukne kada ga previše napunimo? Ovo pitanje ste si sigurno postavili tijekom nekih blagdanskih ubijanja u hrani, pa evo odgovora

Može li želudac eksplodirati od prejedanja?
Može li želudac eksplodirati od prejedanja? (Pixabay)

Nije li to zanimljivo pitanje? Koliko hrane želudac može primiti prije nego što se dogodi nešto drastično?

Neki bi želudac usporedili s balonom. Oboje su mali kad su prazni, no što više stavljamo u njih, time postaju veći. I da, oboje imaju točku iznad koje više ne mogu primiti.

Ali u nečemu se ipak razlikuju. Naime, ako napušete balon, tlak i volumen proporcionalno rastu. U želucu se to ne događa zato što "stanje" u želucu ne ovisi samo o tome što unosimo u njega. Ovisi također i o živčanom sustavu i hormonima.

U prazan želudac stane između 0.2 - 0.3 l tekućine, što nije čak ni cijela limenka Cole, a ta se količina može i više nego udvostručiti nakon što počnemo jesti. U tome naravno sudjeluje mozak koji želucu šalje signale da se počne širiti.

Za razliku od balona, povećanje pritiska hrane ili tekućine u želucu ne potiče ga da se širi, već to čini mozak koji upravlja živcima u želucu.
Želučane stjenke su pune nabora koji se šire i skupljaju, ali to mogu činiti samo do određene točke. Kada ju dostignemo, živčani završeci u želucu šalju signale u mozak i "upozoravaju" ga da treba prestati jesti.

Dakle, koliko velik može postati želudac?

Najprije moramo imati na umu da se hrana nalazi u želucu oko 10 do 15 minuta prije nego što započne probava i ona odande krene prema drugim organima. Dakle, preciznije bi pitanje bilo koliko veliki želudac može postati u tih 10 do 15 minuta?

A to, naravno, ovisi o više faktora: starosti osobe, zdravstvenom stanju, prehrambene navike, hormonima, i tome slušamo li signale svog želuca kojima nam objavljuje da mu je dosta.
Kod većine ljudi, ti se signali počnu javljati nakon što unesemo između 0.5 i 1.7 litara hrane, no ako se često prejedamo, želudac će se s vremenom proširiti.

Ali ako nas i dalje zanima odgovor na naše inicijano pitanje, može li želudac eksplodirati od prejedanja, odgovor je, najvjerojatnije ne.

Dosad su zabilježena samo 6 takva slučaja tako da sa sigurnošću možemo reći da se ne trebamo bojati nikakve ekspolozije u tom dijelu naše anatomije.

Piše: Andrea Holi
01.12.2017. 09:01:00
http://metro-portal.hr/moze-li-nam-zeludac-eksplodirati-od-prejedanja/108872/