Metro-portal.hr

objavljeno 06.05.2013. 18:02:00
MLJAC MINUS?

Može li hrana sadržavati negativne kalorije?

Namirnice s negativnim kalorijama po definiciji bi bile one prilikom čije konzumacije tijelo sagorijeva više kalorija od one količine koja se nalazi u njihovom nutritivnom sastavu

Celer se uvijek prvi spominje u priči o negativnim kalorijama
Celer se uvijek prvi spominje u priči o negativnim kalorijama (Arhiva)

Proljeće može biti zbunjujuće doba godine - misli lutaju prema ljetnim danima na plaži, no još relativno niske temperature potiču nas na posezanje za još jednim keksom. Oni koji žele izgubiti nekoliko kilograma često se okreću vjeri u namirnice s negativnim kalorijama, prilikom čije se konzumacije zapravo sagorijevaju kalorije.

No, postoje li uopće takve namirnice?

„Namirnice s negativnim kalorijama po definiciji bi bile one prilikom čije konzumacije tijelo sagorijeva više kalorija od one količine koja se nalazi u njihovom nutritivnom sastavu. Teoretski, to je moguće", izjavio je Tim Garvey, voditelj odjela za nutricionističke zananosti na Sveučilištu u Alabami, Birmingham. „U stvarnosti, namirnice s negativnim kalorijama ne postoje". Slično je izjavila i ugledna nutricionistica Marion Nestle u poruci koju je poslala BBC-u: „Potpuni mit. Ništa više nije potrebno dodati".

Primjerice, celer se često spominje kako namirnica s negativnim kalorijama s obzirom na malu količinu kalorija koju sadrži, velik sadržaj vode i značaju količinu vlakana. Žvakanje i probavljanje vlaknastih namirnica sagorijeva kalorije, ali ipak ne u značajnoj količini. Usto, nemoguće je živjeti samo od celera, a i malo ljudi jede samo sirov celer. Ipak, celer i drugo povrće i voće bogato vlaknima i vodom imaju svoju ulogu u regulaciji tjelesne težine. „Ove namirnice popunjavaju želudac i povećavaju osjećaj sitosti te tako smanjuju kasniju potrebu za dodatnim kalorijama, no ne sagorijevaju kalorije koje su već ranije konzumirane", istaknuo je dr. Garvey.

Postoje druge namirnice i napici koje potiču tijelo na rad. Jedan je od njih hladna voda, koju tijelo mora zagrijati na 37 Celzijevih stupnjeva. No, time nije naročito impresioniran nutricionist i autor knjige „Najbolje namirnice koje možete jesti" David Grotto: „Nema istraživanja koje dokazuje kako osobe koje piju hladnu vodu sagorijevaju više kalorija. Količina koju metabolizam sagorijeva nije značajna, radi se o možda pet kalorija.

Ostale namirnice na različit način povećavaju razinu na kojoj sagorijevamo kalorije (poznatu i kao ritam metabolizma). „Kofein, guanin, taurin ili ekstrakti zelenog čaja imaju ta svojstva", ističe Ron Mendel, voditelj programa za na sveučilištu Mount Union University u Allianceu, Ohio. Mendel je istraživao dijetalna pića koja sadrže navedene sastojke u studiji u kojoj je sudjelovalo dvadeset ispitanika i otkrio kako su pojedini ispitanici koji su pili jednu vrstu pića trošili više kalorija od onih koji su pili druga. „Ipak, možemo zaključiti kako nema riječi o značajnoj količini kalorija. Gubitak od oko 4,5 kilograma tijekom godine nije velik, no tijekom dužeg vremenskog razdoblja može dovesti do promjena".

S druge strane, dr. Garvey je skeptičan prema povezanosti promjena u metabolizmu i značajnog gubitka tjelesne težine. Kao liječnik specijaliziran za pretilost i nutricionizam, ostaje pri tvrdnji kako je dosadna, staromodna i u konačnici uspješna metoda gubitka tjelesne težine - konzumiranje manje količine kalorija od one koja se sagorijeva tjelovježbom, a ne probavom.

06.05.2013. 18:02:00
http://metro-portal.hr/moze-li-hrana-sadrzavati-negativne-kalorije/77969/