Metro-portal.hr

objavljeno 08.11.2012. 11:07:00
KLIK KLIK

Mozak odmah zna tko nam se sviđa, a tko ne

Već prema slici su ispitanici vrlo dobro procijenili hoće li im se netko svidjeti ili ne, zahvaljujući snažnim reakcijama određenih dijelova mozga na privlačne osobe

Mozak zna tko nam se sviđa u trenu
Mozak zna tko nam se sviđa u trenu (Shutterstock)

Ako mislite da ćete otići na spoj i prevariti se u procjeni sviđa li vam se osoba ili ne, niste u pravu, samo trebate poslušati što vam govori mozak, kažu znanstvenici s Trinity koledža. Proučavanjem moždanih reakcija muškaraca i žena na speed datingu, preciznije, magnetskim snimkama mozga otkrili su da mozak trenutno procjenjuje sviđa li nam se osoba ili ne.

Volonteri su prvo pogledali fotografije osoba koje će sresti, a za susret su imali po pet minuta. Nakon toga su ispunili upitnik ocijenivši koliko im se koji sugovornik svidio.

Već prema slici su ispitanici vrlo dobro procijenili hoće li im se netko svidjeti ili ne, zahvaljujući snažnim reakcijama određenih dijelova mozga na privlačne osobe. Frontalni korteks, dio mozga smješten iznad očiju procjenjuje našu kompatibilnost s potencijalnim partnerom, a paracingulate korteks izračunava privlačnost.

U ovom je ispitivanju po prvi puta detaljno analiziran rad mozga na spoju, a znanstvenici su utvrdili da procjena fizičkog izgleda nije bila presudna za krajnju odluku o privlačnosti, nego je prevagu odnosila procjena kompatibilnosti.

08.11.2012. 11:07:00
http://metro-portal.hr/mozak-odmah-zna-tko-nam-se-svidja-a-tko-ne/74742/