Metro-portal.hr

objavljeno 08.01.2012. 18:39:07
BUMERANG EFEKT

Mozak kao saboter prilikom skidanja kilograma

Zašto je tako teško izgubiti na težini? Višak kilograma može promijeniti strukturu dijela mozga zaduženog za apetiti i zbog toga se teže odolijeva hrani

Fotografija vijesti

Ako šest mjeseci nakon svake dijete vratite sve izgubljene kilograme, plus nabacite još koji ekstra, možda nije problem u vašim životnim navikama nego vas sabotira vaš mozak. Naime, novo studija sugerira da dugotrajna pretilost može promijeniti strukturu dijela mozga koji je zadužen za održavanje zdrave tjelesne težine što u konačnici sabotira sav vaš trud i muku prilikom mršavljenja, piše Time.

Znanstvenici su sigurni da je njihovo istraživanje potvrđuje pretpostavku da svaka osoba može imati određenu prirodnu točku težine koje tijelo pokušava održati, a stručnjaci smatraju da se ta prirodna točka težine kod pretilih osoba nalazi tako visoko jer je došlo do psihofizičkih promjena na njihovom mozgu.

"Brojni znanstvenici su, kako bi objasnili zašto je povišena prirodna točka težine, počeli nagađati da u tijelu mora dolaziti do fundamentalnih poremećaja živčanih stanica u mozgu koje kontroliraju ravnotežu energije. Naše istraživanje je među prvima koje je ponudilo konkretne dokaze tih strukturalnih promjena kako kod laboratorijskih miševa tako i kod ljudi", rekao je Michael Schwartz, voditelj istraživanja.

Znanstvenici su do svojih saznanja došli tako što su promatrali laboratorijske miševe kojima je davana nezdrava hrana bogata masnoćama. Kod tih miševa uočena su oštećenja na hipotalamusu, djelu moga zaduženog za reguliranje metaboličkim funkcijama, uključujući glad i umor, a kako se dijeta masnom hranom nastavljala tako su nastala oštećenja na djelu mozga zaduženom za kontrolu tjelesne težine.

Znanstvenici su potom napravili magnetnu rezonanciju 34 pretila volontera, te su oučili iste strukturalne promjene na mozgu kao i kod laboratorijskih miševa.

Iako ljudi gube kilograme tako što potroše više kalorija nego što unesu, stručnjaci smatraju da naša tijela imaju na raspolaganju mnogo načina da prilagode dnevnu potrošnju kalorija prilikom normalnog, svakodnevnog funkcioniranja, poput regeneracije mišića. To znači da iako netko kontrolira dnevni unos kalorija nema utjecaja na energetsku ravnotežu, odnosno koliko će kalorija spržiti njegovo tijelo.   

Znanstvenici još uvijek nisu sigurni da li se mogu popraviti nastala oštećenja na hipotalamusu.

08.01.2012. 18:39:07
http://metro-portal.hr/mozak-kao-saboter-prilikom-skidanja-kilograma/67077/