Metro-portal.hr

objavljeno 03.03.2012. 20:49:00
FIZIOLOŠKI RAZLOZI

Mozak je doista najvažniji seksualni organ

Znanstvenici vjeruju kako postoji medicinski razlog zašto neke žene rijetko imaju volju za vođenjem ljubavi

Žene slabog libida imaju manji dotok krvi u mozak
Žene slabog libida imaju manji dotok krvi u mozak (Shutterstock)

Otkrili su da se mozak žene s niskom seksualnom željom ponaša potpuno drugačije nego kod one koja ima normalan libido. Naime, one slabog libida nemaju jednak dotok krvi u određene moždane stanice tijekom vođenja ljubavi, što objašnjava zašto ne uživaju u seksu.

Američki znanstvenici usporedili su mozgove 19 žena kojima je dijagnosticiran ovaj problem, s mozgovima sedam žena koje su imale normalnu seksualnu želju. Tim istraživača zamolio ih je da gledaju erotske filmove, a zatim prazan ekran, dok su pomoću skenera ispitivali aktivnost mozga. Studija je otkrila da su tijekom scena one s normalnim libidom imale povećani dotok krvi u mozak, za razliku od prve skupine.

Neki pak liječnici tvrde kako je nizak libido izmišljotina farmaceutskih kompanija kojima je cilj stvaranje profita od ženske verzije Viagre. No, dr. Michael Diamond, koji je vodio istraživanje objašnjava: "S obzirom da smo uspjeli identificirati fiziološke promjene, to donosi bitne dokaze da se doista radi o pravom poremećaju, a ne o psihološkoj reakciji."

03.03.2012. 20:49:00
http://metro-portal.hr/mozak-je-doista-najvazniji-seksualni-organ/50376/