Metro-portal.hr

objavljeno 31.07.2020. 17:01:00
MOTOVUN

Motovun Film Festival dolazi u Split, Dubrovnik i Šibenik

Niz projekcija u Dalmaciji donosi odlične, snažne filmove koji su zbog korone ostali ispod radara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Nevolja u obliku korone spriječila je filmsko slavlje na slikovitom istarskom brdu, no Motovun Film Festival našao je put do gledatelja. Brdo filmova spušta se i do dalmatinske obale s nizom odličnih, snažnih filmova koji su ostali ispod radara u godini kad je put filmova bio zatučen virusom, a nije bilo velikih festivala koji kreiraju filmsku stvarnost.

Program počinje u Splitu na Ljetnom kinu Bačvice već 30. srpnja. Prvi na rasporedu je Moj jutarnji smijeh srbijanskog redatelja Marka Đorđevića. Ova regionalna komedija o djevcu koji se bliži 30-oj progovara  o generaciji obilježenoj krizom odrastanja i nemogućnošću napuštanja roditeljskoga gnijezda. Zanimljivo je da je u ovom filmu jednu od svojih posljednjih uloga odigrao prerano preminuli Nebojša Glogovac.

Već dan kasnije pred Splićane dolazi bugarski hit U krugu, ovjenčan s pet međunarodnih nagrada. Ova humorna mozaična drama, koja je lako mogla biti snimljena i na našim prostorima, prati tri policijske patrole i šest policajaca koji se u sofijskoj noći suočavaju s bezbrojnim apsurdima tranzicijskog društva, korupcijom, migrantima, odlutalim dementnim starcem i jednim neželjenim mrtvacem.

Pravi adut za splitsku publiku 9. kolovoza bit će Tereza37novi film redatelja Danila Šerbedžije, po scenariju glumice Lane Barić, koja u filmu tumači naslovnu ulogu. Razorna i na trenutke humorna generacijska priča prati ženu u ranim tridesetima, koja u raspadajućem ambijentu suvremenog Splita pokušava pronaći svoj komadić sreće. Ova rasna ženska pripovijest na dalmatinski način postavlja novi smjer u hrvatskoj kinematografiji. Fenomenalnoj Lani Barić glumačku podršku daju Ivana RoščićMarija ŠkaričićLeon Lučev, Goran Marković i druga poznata imena.

U subotu, 1. kolovoza počinje opsežan program u Dubrovniku koji će u Ljetnom kinu Jadran potrajati punih tjedan dana. Niz motovunskih poslastica otvaraju Slatke stvari kultnog nezavisnog redatelja Alexandrea Rockwella. Film o troje mladaca, koji tijekom ljeta bježe od kuće kako bi započeli karijeru otpadnika, nagrađen je Kristalnim medvjedom na Berlinaleu. Druge večeri prikazuju se Veličanstveni gubitnici, mračan, urnebesan i napet pljačkaški argentinski film s obratom i uzbudljiva priča o radničkoj solidarnosti i kolektivnoj osveti.

U ponedjeljak, 3. kolovoza pred publiku stiže ultimativni MeToo film Asistentica. Ambiciozna asistentica mogula zabavne industrije, koju glumi Julia Garner iz hit serije Ozark, postaje sve svjesnija zloćudnih radnji iza uredskih vrata njezina šefa. U svom prvijencu redateljica Kitty Green ogoljuje mehanizme koji štite prakse zlostavljanja moćnih pojedinaca. Dan kasnije u Dubrovniku igra film za djecu Rocca mijenja svijet, o nekonvencionalnoj 11-godišnjakinji koja živi s vjevericom.

Srijedu, 5. kolovoza obilježit će Zaposlene djevojke, punokrvni ženski film o tri Francuskinje koje, skrbeći za obitelj, svakodnevno odlaze preko granice u Belgiju raditi u bordelu. Slijedi još jedan naslov za mlađi uzrast, Moj brat lovi dinosaure. Film o dječaku, koji se srami svog mlađeg brata s Downovim sindromom, osvojio je Nagradu mlade publike Europske filmske akademije. Posljednjeg dana, 7. kolovoza i dubrovačka će publika nakon Motovuna biti počašćena pretpremijerom domaćeg filma Tereza37.

Jedna motovunska projekcija održat će se i u Šibeniku, i to u sklopu popularnih večeri Srijedom po svijetu na Tvrđavi Barone. I ovdje je na rasporedu film Zaposlene djevojke, oda svakodnevnim junakinjama u borbi za opstanak. Projekcije u sva tri grada održat će se u skladu s važećim epidemiološkim mjerama.

31.07.2020. 17:01:00
http://metro-portal.hr/motovun-film-festival-dolazi-u-split-dubrovnik-i-sibenik/126599/