Metro-portal.hr

objavljeno 08.12.2009. 16:32:45
Predsjednik HDZ BiH:

Mostarski gradonačelnik mora biti Hrvat

Draganu Čoviću nije jasno zašto nekome uz Sarajevo koje ima 94 posto Bošnjaka smeta Mostar, te smatra da to mora biti hrvatski grad

Dragan Čović
Dragan Čović (Mario Iličić/Cropix)

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u utorak da mjesto gradonačelnika Mostara treba pripasti Hrvatu ocjenjujući da je međunarodna uprava nametnula takav nepravičan statut zbog kojega Hrvati ne mogu imati barem prvog čovjeka u Mostaru što nije slučaj niti u jednome većem gradu BiH.

"Jedan grad u BiH mora imati hrvatsku većinu. Ne znam zašto nekome smeta Mostar kada Sarajevo danas ima više od 94 posto Bošnjaka", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon što je s HKDU-om potpisao sporazum o strateškom partnerstvu.

Dodao je kako od OHR-a očekuje da promijeni Statut te ga uskladi sa zakonodavstvom BiH.

Čović je u ponedjeljak navečer razgovarao s Visokim međunarodnim predstavnikom Valentinom Inzkom te je preložio izmjene kako bi se gradonačelnik Mostara birao izravno na izborima a ne posredno kroz Gradsko vijeće Mostara, koje se u 17 pokušaja nije moglo odlučiti između hrvatskog i bošnjačkog kandidata Ljube Bešlića i Suada Hasandedića.

Visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko je nakon sinoćnjih neuspješnih razgovora s predstavnicima političkih stranaka koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća najavio kako će do kraja tjedna donijeti odluku o rješenju mostarske krize.

Čak 430 dana nakon općinskih izbora u Mostaru nije izabran gradonačelnik, a nije usvojen niti proračun za 2009. godinu zbog čega su uposlenici gradskih institucija u općem štrajku. (hina/metro-portal)

08.12.2009. 16:32:45
http://metro-portal.hr/mostarski-gradonacelnik-mora-biti-hrvat/28150/