Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2011. 12:35:00
DAGAN ODE U MIROVINU

Mossad: Iran neće imati atomsku bombu prije 2015. godine

Procjena izraelske obavještajne službe je da Iran neće biti u stanju proizvesti nuklearno oružje još najmanje četiri godine

Iranski predsjednik Ahmadinedžad uvjerava da Iran ne izrađuje atomsku bombu
Iranski predsjednik Ahmadinedžad uvjerava da Iran ne izrađuje atomsku bombu (Getty Images)

Izrael vjeruje da Iran neće moći proizvesti nuklearnu bombu prije 2015. godine te je stoga visoki izraelski dužnosnik ocijenio da nema potrebe za preventivnim vojnim udarima, doznaje se iz procjene obavještajne službe objavljene u petak. a prenosi Hina. "Iran neće imati nuklearnu bombu prije 2015. godine, ako i tada", kazao je dosadašnji direktor Mossada Meir Dagan u četvrtak, povodom svog umirovljenja.

Izrael je time pokazao da gaji novo povjerenje u pooštrene sankcije protiv Irana i tajne operacije predvođene SAD-om koje bi trebale obeshrabriti Teheran u razvoju programa obogaćivanja urana. Dagan, koji je prije upozoravao da bi Iran svoju prvu nuklearnu glavu mogao imati 2014. godine, objasnio je da se Iran suočava s unutrašnjim previranjima, a istovremeno sve jače osjeća posljedice međunarodnih sankcija. Iranski nuklearni program, podsjeća Reuters, također nije bio pošteđen i tehničkih problema kao posljedica strane sabotaže, poput kompjutorskog "crva" Stuxneta.

07.01.2011. 12:35:00
http://metro-portal.hr/mossad-iran-nece-imati-atomsku-bombu-prije-2015-godine/53735/