Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2011. 17:44:00
NAPOKON!

Moslavačka gora postaje regionalni park

Na temelju članka 21. stavka 5. Zakona o zaštiti prirode, Vlada Republike Hrvatske jučer je na sjednici donijela Uredbu o proglašenju Regionalnog parka "Moslavačka gora"

Moslavačka gora kod Vrtlinske
Moslavačka gora kod Vrtlinske (Wikipedia)

Predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskoga sabora Marijana Petir poduprla je danas vladinu odluku o proglašenju Moslavačke gore regionalnim parkom čime je, kako je istaknula, završen posao koji je počeo prije 12 godina, piše Hina.

Na temelju članka 21. stavka 5. Zakona o zaštiti prirode, Vlada Republike Hrvatske jučer je na sjednici donijela Uredbu o proglašenju Regionalnog parka "Moslavačka gora".

Regionalni park "Moslavačka gora" obuhvaća prirodno i dijelom kultivirano područje Moslavačke gore, jugozapadni dio Bjelovarsko-bilogorske županije i sjeveroistočni dio Sisačko-moslavačke županije, ukupne površine veće od 15 tisuća hektara.

"Uz ekonomski razvoj, zaštita predmetnog područja u kategoriji regionalnog parka trebala bi pridonijeti općenito boljem stanju prirode i okoliša Moslavačke gore te poboljšati kakvoću života i zdravlja njezinih stanovnika", istaknula je Marijana Petir.

Petir je u današnjem priopćenju podsjetila kako je, vodeći kampanju protiv gradnje odlagališta nuklearnog otpada na Moslavačkoj gori 1998. i 1999., predložila da se Moslavačka gora zbog svojih iznimnih prirodnih i geoloških vrijednosti proglasi regionalnim parkom, za što je dobila potporu cjelokupne javnosti.

Taj zahtjev ponovno je formaliziran 2005. kad ga je, kako navodi, kao zamjenica sisačko-moslavačke županice poslala Ministarstvu kulture te je tada i počeo proces izrade stručnih podloga i pripreme svih potrebnih dokumenata, na čemu su radili Marija Vizner i Anto Rajić, podsjetila je Petir i dodala da je taj projekt snažno podupirao državni tajnik u Ministarstvu kulture Zoran Šikić. "Uz ekonomski razvoj, zaštita predmetnog područja u kategoriji regionalnog parka trebala bi pridonijeti općenito boljem stanju prirode i okoliša Moslavačke gore te poboljšati kakvoću života i zdravlja njezinih stanovnika", istaknula je Marijana Petir.

Naglasila je kako je Moslavačka gora prepoznatljiva krajobrazna cjelina šireg područja Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije velike krajobrazne, geološke i biološke raznolikosti te bogate kulturno-povijesne i tradicijske baštine s vizijom uključenja u Asocijaciju europskih geoparkova (EGN) i UNESCO-ovu mrežu geoparkova po uzoru na Park prirode "Papuk", prvi hrvatski geopark.

Istaknula je kako je važno da Javne ustanove Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije koje će upravljati tim područjem potiču tradicionalno poljodjelstvo kao i tradicijske obrte, arhitekturu i običaje te obnovu i očuvanje kulturno-povijesne baštine, a sam Regionalni park kao turističku destinaciju (eko-edukativno-znanstvenog) kontinentalnog turizma.

03.06.2011. 17:44:00
http://metro-portal.hr/moslavacka-gora-postaje-regionalni-park/59686/