Metro-portal.hr

objavljeno 09.05.2010. 10:56:00
CRVENI TRG

Moskva: Vojnom paradom obilježava se 65. obljetnica pobjede nad nacistima

U glavnom gradu Rusije pored ruskog državnog vrha i 30-ak šefova svjetskih država nalaze se i Stjepan Mesić i Ivo Josipović

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Dojmljivom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi, s više od 10.000 vojnika i naoružanjem koje uključuje i strateške nuklearne projektile, započela je u nedjelju središnja proslava 65. obljetnice savezničke pobjede nad nacističkom Njemačkom u nazočnosti ruskog državnog vrha i više od 30 šefova država među kojima su sadašnji i bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i Stjepan Mesić.

U vojnom defileu sudjeluje i oko 1.000 pripadnika oružanih snaga članica NATO-a - Francuske, SAD-a, Poljske i Velike Britanije.

Parada je započela iznošenjem zastave Ruske Federacije i sovjetske zastave sa srpom i čekićem, znamenjem pobjede u Drugom svjetskom ratu. Tijekom više od jednog sata Crvenim trgom su prodefilirali tenkovi, oklopni transporteri i raketni projektili, dok su slavni trg nadlijetali borbeni zrakoplovi. Postrojbama na Crvenom trgu obratio se ministar obrane Anatalaj Serđukov, a potom i predsjednik Rusije i vrhovni zapovjednik Dimitrij Medvedev.

"Lekcije Drugog svjetskog rata pozivaju nas na solidarnost... zlo se pojačava ako se pred njim povlači i ako se pravimo da ga ne primjećujemo", rekao je Medvedev i pozvao na rješavanje problema globalne sigurnosti na temelju dobrosusjedstva.

Na paradi su od šefova država, između ostalih, viđeni i njemačka kancelarka Angela Merkel i kineski predsjednik Hu Jintao, kao i čelnici Bugarske, Estonije, Mongolije, Letonije i Izraela. Francuski šef države je odgodio posjet zbog financijske krize u eurozoni, a iz istog razloga je izostao posjet talijanskog premijera Silvija Berlusconija. U Moskvu ne dolaze ni američki predsjednik Barack Obama ni britanski premijer Gordon Brown. Čelnici Bjelorusije i Ukrajine, koje su u Drugom svjetskom ratu bile u sastavu SSSR-a, također nisu nazočni jer će jubilej obilježiti u svojim zemljama.

SSSR je u Drugom svjetskom ratu izgubio oko 26 milijuna ljudi, od čega su dvije trećine bili civili. Na Istočnom frontu je uništeno čak 75 posto nacističkih divizija. Godišnjica pobjede nad nacizmom obilježena je i na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) s astronautima iz Rusije, SAD-a i Japana. (hina/metro-portal)

09.05.2010. 10:56:00
http://metro-portal.hr/moskva-vojnom-paradom-obiljezava-se-65-obljetnica-pobjede-nad-nacistima/39586/