Metro-portal.hr

objavljeno 01.01.2010. 00:15:00
NEMIRI U MOSKVI

U Moskvi uhićeni deseci prosvjednika

Među privedenima je i predsjednik Nacionalne boljševičke partije Eduard Limonov

Među uhićenima je i Eduard Limonov, predsjednik Nacionalne boljševičke partije
Među uhićenima je i Eduard Limonov, predsjednik Nacionalne boljševičke partije (Getty Images)
Policija je u četvrtak navečer privela više desetaka prosvjednika koji su se okupili na Silvestrovo u središtu Moskve, zalažući se na taj način za primjenu članka 31 ruskog ustava kojim se građanima dopuštaju mirna okupljanja, a među uhićenima je i 82-godišnja disidentkinja iz doba Sovjetskog Saveza Ljudmila Aleksejeva koja je bila odjevena u pomoćnicu Djeda Mraza.

Aleksejeva, dobitnica najviše nagrade Europskog parlamenta za ljudska prava, uhićena je kad se pojavila pod božićnim drvcem u središtu grada, gdje je već bilo razmješteno nekoliko stotina policajaca koji su trebali spriječiti demonstracije, prenio je Reuters.

"Zaprepaštenje" zbog informacije o uhićenju poznate bivše sovjetske disidentkinje i ostalih prosvjednika te zbog "izvješća o brutalnom postupanju prema njima", odmah su izrazile Sjedinjene Države.

"SAD izražava zaprepaštenje zbog informacija prema kojima su moskovske vlasti onemogućile ruskim građanima da ostvare svoje pravo na mirno okupljanje i zbog brutalnog odnosa prema uhićenim prosvjednicima", rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Mike Hammer, dodavši kako Washington "sa zabrinutošću reagira na vijest o uhićenju prosvjednika, među kojima je i poznata aktivistica za ljudska prava Ljudmila Aleksejeva", prenosi France presse.

"Sloboda govora i mirnog okupljanja univerzalno je pravo koje bi trebale priznati i za koje bi se trebale zalagati sve svjetske vlade. SAD je uz one koji su se zalagali upravo za ta ljudska prava", stoji u američkom priopćenju.

Aleksejeva je, zajedno s drugim prosvjednicima sudjelovala u mirnom okupljanju, zalažući se za primjenu članka 31 ruskoga ustava, kojim su dopuštena mirna okupljanja. No prosvjed je zabranio ured gradonačelnika Moskve. Prosvjednici su, među ostalima, isticali i transparente na kojima je pisalo: "Putina iza rešetaka!"

Moskovska policija izvijestila je o pedesetak uhićenih prosvjednika, a agencija Interfax o njih šezdesetak. Među privedenima je i predsjednik Nacionalne boljševičke partije Eduard Limonov. Osjetljivo pitanje ljudskih prava predstavlja problem u bilateralnim odnosima između SAD-a i Rusije, koje predsjednici Barack Obama i Dmitri Medvedev pokušavaju riješiti. (hina/metro-portal)

01.01.2010. 00:15:00
http://metro-portal.hr/moskva-prosvjed/29752/