Metro-portal.hr

objavljeno 19.09.2008. 14:30:41

Morgan Stanley prelazi u kineske ruke

Kineski investicijski fond glavni u kuloarima je kandidat za novog vlasnika dionica.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)

Posrnula američka investicijska banka Morgan Stanley pregovara o prodaji 49 posto udjela kineskom državnom stabilizacijskom fondu, objavio je u petak Financial Times, pozivajući se na izvore bliske pregovorima.

Pregovori s China Investment Corp.-om (CIC), koji je već u prosincu kupio 9,9 posto udjela u toj banci, "u naprednoj su fazi, no dogovor još nije postignut", navode novine, citirajući neimenovane izvore.

Uprava Morgan Stanleya sklonija je opciji prodaje udjela CIC-u nego onoj koja predviđa udruživanje s američkom bankom Wachovia, pišu novine. Kako je objavljeno, predsjednik CIC-a Gao Xiqing sastat će se s upraviteljima Morgan Stanleya u San Franciscu.

No svjesni su da postoje politički pritisci."Čak i da CIC namjerava kupiti udio, to bi sada moglo biti vrlo teško budući da kupovina udjela, čak i onog manjeg od 10 posto, može biti predmetom ispitivanja američke vlade, vezano za inozemna ulaganja", kazao je dužnosnik.

CIC je osnovan prošle godine i zadužen je za upravljanje 200 milijardi dolara kineskih deviznih rezervi, te je postao simbol jačanja financijske snage kineske države nakon što je počeo pretraživati svijet radi mogućih akvizicija.

Najveći državni stabilizacijski fond u svijetu, The Government of Singapore Investment Corp. (GIC), kazao je u četvrtak da će istražiti mogućnost kupnje udjela u Morgan Stanleyu ukoliko im ta američka investicijska banka pristupi s takvim prijedlogom. (metro portal)

19.09.2008. 14:30:41
http://metro-portal.hr/morgan-stanley-prelazi-u-kineske-ruke/11832/