Metro-portal.hr

objavljeno 17.09.2008. 14:18:52

Morgan Stanley nova žrtva nastavka krize?

Soros upozorava da će biti još gore.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Snažne oscilacije u cijeni njezinih dionica i tekuća previranja koja potresaju globalna financijska tržišta naveli su investicijsku banku Morgan Stanley da počne razmatrati mogućnost spajanja s drugom bankom, izvijestili su u srijedu američki mediji.

Dužnosnici Morgan Stanleya trenutno ne raspravljaju o mogućnosti spajanja ali su svjesni da bi daljnje nagle promjene u cijeni dionica mogle tu kompaniju prisiliti na promjene i potragu za partnerom za spajanje, prenosi američka kablovska tv-postaja CNBC na svojoj internetskoj stranici.

Pad vrijednosti dionicaDionice Morgan Stanleya u utorak su izgubile 10,8 posto svoje vrijednosti, spustivši se na 28,70 dolara na zatvaranju. Do sada su u ovoj godini oslabile 46 posto.

U intervjuu za novinsku agenciju Reuters financijski direktor te tvrtke Colm Kelleher u utorak je ustvrdio kako ta druga po veličini američka ulagačka banka i dalje vjeruje u svoj model poslovanja te je odbacio ideju o potrebi spajanja s nekom od depozitarnih banaka, iako je zadržao oprezno stajalište spram trenutnog stanja na tržištima.

Potresi na američkim financijskim tržištima potaknuli su u utorak američku vladu na spašavanje osiguravateljskog diva AIG-a.

"Odluka američke vlade o spašavanju AIG-a pomogla je tržištima da izbjegnu najgori scenarij ali činjenica da je samo vlada bila voljna pomoći naznačila je koliko su ozbiljni problemi na američkom tržištu zajmova", upozorio je Choi Seong-lak iz južnokorejskog SK Securitiesa.

"Financijska je industrija ključan segment britanskog gospodarstva i zbog toga mislim da je Britanija teže pogođena financijskom krizom od većine drugih gospodarstava."Soros

"Izvješća da Morgan Stanley razmatra mogućnost spajanja s nekim komercijalnom bankom potvrdila su te bojazni te se tržišni akteri sada pitaju je li siguran i Goldman Sachs", upozorio je.

U međuvremenu je američki financijer George Soros u televizijskom intervjuu kazao da još ne vidi kraj previranjima na financijskim tržištima, te upozorio da bi britansko gospodarstvo moglo biti najteže pogođeno krizom.

Britaniju, objasnio je, posebno ranjivom čini njezina ovisnost o financijskoj industriji. "Financijska je industrija ključan segment britanskog gospodarstva i zbog toga mislim da je Britanija teže pogođena financijskom krizom od većine drugih gospodarstava".

Financijski je sektor po njegovom mišljenju općenito postao prevelik i ugrabio prevelik dio svjetskih resursa. "Sada se trese i mislim da će postati manje profitabilan kada bude opet reguliran", upozorio je nadalje.

Pionir hedge fondova u intervjuu za televizijsku postaju BBC izjavio je da će se tek naknadno pokazati je li američka vlada trebala spašavati investicijskog diva Lehman Brothers. "Ako financijski sustav preživi, možemo reći da je dopuštanje njegove propasti bila ispravna odluka. Dođe li do raspada, onda očigledno ta odluka nije bila dobra", kazao je. (metro-portal/hina)

17.09.2008. 14:18:52
http://metro-portal.hr/morgan-stanley-nova-zrtva-nastavka-krize/11747/