Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2008. 11:22:42
spustilo se more

More poplavilo obalu

Južina je digla more i poplavila više mjesta i gradova na obali, zbrajaju se štete

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Tea Cimas, CROPIX)

Snažan vjetar, koji puše još od jučer, podiže valove do dva metra na moru pred gradom, a razina uz obalu u luci i uokolo znatno je viša od uobičajene pa su poplavljeni gatovi u putničkoj luci i nekoliko ulica oko gradske tržnice.

More je prekrilo Gat Karoline riječke na kojem je postavljen šator u kojem će idućih mjeseci biti klizalište. Danas ne radi gradska tržnica jer je mjesto gdje se inače nalaze štandovi poplavljeno s desetak centimetara mora.

Vatrogasci iz riječke javne profesionalne postrojbe jutros su intervenirali šest puta, uglavnom crpeći vodu iz podrumskih prostorija. Srušilo se i jedno stablo te otkinuo lim s krova zgrade.

Zbog vjetra potpuno je prekinute trajektne veze Brestova-Porozina, na liniji Valbiska-Merag trajekti prevoze osobne automobile i manje kamione, a na liniji  Jablanac-Mišnjak samo osobne automobile, doznaje se iz Regionalnog centra 112.

I najstariji Trogirani ne sjećaju se plime kakva je zbog obilnih kiša u ponedjeljak ujutro zadesila više gradskih lokacija. Najkritičnije bilo je u staroj gradskoj jezgri , posebice na području Pasika, gdje je poplavilo više podruma u stambenim objektima.

Kroz gradske kalete građani su se jedva provlačili, a preko drvenog pješačkog mosta mogli su proći jedino oni hrabriji osigurani visokim čizmama, jer se more diglo sve do kamenog podesta visokog više od metra.

Brodice privezane uz tamošnju obalu more je podiglo sve do njezinog ruba, a nekima je prijetila opasnost da ih izbaci na kopno.

Ništa bolja slika nije bila ni na gradskoj rivi, gdje se morska razina podigla u tolikoj mjeri da se podigao i trajekt koji plovi na relaciji Trogir- Drvenik Veliki- Drvenik Mali. Na više od trećini rive plima je stvorila pravo duboko jezero. Na Čiovskoj rivi situacija je bila identična.

I na zadarskom području jako olujno jugo od nešto više od 40 čvorova imao je utjecaja i na plimu koja je razinu mora podigla neuobičajeno visoko.

Iznad Tankerkomercove marine u Zadru, more je ušlo u potok Vruljica koji se prelio preko ceste, a more u uvali Jazine je bilo gotovo u razini ceste. Na zadarskoj Voštarnici podivljali vjetar je u ranim jutarnjim satima oborio nekoliko stabala.

- Zbog visoke plime trajekt nije mogao pristati u luci Preko na otoku Ugljanu, pa je jedna linija otkazana, a druga je isplovila iz obližnjeg Lukorana. Iako odavno ne pamtimo ovako jako jugo, ono nije direktno ometalo isplovljavanje trajekata - kazali su u Lučkoj kapetaniji Zadar.

Zahvaljujući nedavno izgrađenom potpornom zidu uz rivu u Obrovcu, Zrmanja je ostala u koritu i nije poplavila grad kako je to bilo ranije uobičajeno za jačih plima i kiša. Novigrad nije bio te sreće, pa je more poplavilo rivu, ušlo u podrume i prizemlja kuća uz samu obalu, a zgrada Općine Novigrad je u jutarnjim satima, okružena morem, podsjećala na venecijanski prizor.

Veliko jugo i 70 posto vlage u zraku već su oko 10 sati podigli i temperaturu zraka na visokih 16 Celzijevih stupnjeva. (hina/metro-portal)

01.12.2008. 11:22:42
http://metro-portal.hr/more-poplavilo-obalu/13378/