Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2010. 21:41:11
OHRABRENJE

Moratinos: Hrvatska je na vratima Europske unije

Španjolski ministar vanjskih poslova kaže da bi pristupni proces Hrvatske trebao završiti 2010. ili najkasnije početkom 2011. godine

Moratinos Kosor
Moratinos Kosor (Goran Mehkek/Cropix )

Hrvatska je na samim vratima Europske unije, praktično je već unutra i cijeli bi pristupni proces trebao završiti 2010. ili najkasnije u početku 2011., rekao je u srijedu u Zagrebu španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos.

"Hrvatskim bih građanima htio prenijeti poruku nade da su vrata EU-a Hrvatskoj otvorena", rekao je Moratinos na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem, nakon sastanka s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor.

Španjolski ministar vanjskih poslova u Zagreb je stigao iz Sarajeva, gdje je nazočio konferenciji koja je, po njegovim riječima, otvorila dobru budućnost za cijelu jugoistočnu Europu. "No, iako smo u Sarajevu razgovarali o važnoj temi perspektive ulaska zemalja jugoistočne Europe u Eurosku uniju, danas smo se dotaknuli teme koja će se puno brže ostvariti - konačnoga ulaska Hrvatske u EU", rekao je Moratinos.

Ustvrdio je kako će Španjolska do kraja predsjedanja Unijom činiti sve kako bi ostvarila ciljeve koje je postavila na početku mandata i kako bi Hrvatska do sredine godine otvorila sva preostala pregovaračka poglavlja tako da se cijeli proces završi do kraja 2010. ili najkasnije do početka 2011.

Španjolski ministar istaknuo je kako je zadovoljan razgovorom s premijerkom Kosor koja je, po njegovim riječima, iskazala veliku spremnost za rješavanje preostalih otvorenih pitanja, od brodogradilišta do uvjeta potrebnih za otvaranje Poglavlja 23. pregovora s Europskom unijom.

Moratinos je irazio nadu da će španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero, kojemu je Kosor uputila poziv da dođe u Hrvatsku, to uspjeti učiniti što prije, pošto Španjolska završi svoj mandat predsjedateljice EU-a.

Na pitanje da prokomentira teze iz nekih krugova kako bi sve zemlje jugoistočne Europe trebale ući u EU zajedno i treba li se Hrvatska toga bojati, Moratinos je odgovorio da je Hrvatska predvodnica u procesu proširenja jugoistočne Europe.

"Vi ne biste trebali nikoga čekati jer ste puno toga ostvarili, ispunili ste sve uvjete i sad smo u završnici pregovaračkog procesa", kazao je Moratinos.

"Mislim da ćete vi otvoriti put drugima. Vrlo je važno da Hrvatska što prije uđe u EU, jer bi to, po Lisabonskom ugovoru, značilo da i ostatak zapadnog Balkana može to učiniti u budućnosti, ovisno o vlastitim dostignućima", ocijenio je.

Hrvatski ministar Jandroković rekao je kako je Moratinos veliki prijatelj Hrvatske, počasni građanin Trogira te da oduvijek snažno i uporno podupire ulazak Hrvatske, najprije u NATO, a sada i u EU. Španjolskom je kolegi čestitao organizaciju konferencije u Sarajevu koja je "iznjedrila poruku ohrabrenja za sve zemlje jugoistočne Europe da, ako ispune kriterije, zaslužuju perspektivu članstva u EU".

Jadranka Kosor također mu je čestitala na uspješnoj organizaciji konferencije koja se danas održala u Sarajevu, i koju je ocijenila važnom za stabilnost i napredak cijele jugoistočne Europe, priopćeno je iz vladina ureda za odnose s javnošću.

Premijerka Kosor rekla je kako očekuje da će Hrvatska za vrijeme španjolskog predsjedanja otvoriti sva preostala poglavlja te kako vjeruje da će do kraja godine završiti tehnički dio pregovora.

Hrvatska predano radi, naglasila je premijerka, zahvalivši španjolskoj vladi na potpori na našem europskom putu. (hina/metro-portal)

02.06.2010. 21:41:11
http://metro-portal.hr/moratinos-hrvatska-je-na-vratima-europske-unije/41629/