Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2011. 18:30:00
MEDVEDEV O ČERNOBILU

Mora se priznati da se SSSR nije uvijek korektno ponašao

Ruski predsjednik je u govoru na mjestu černobilske nuklearne katastrofe pozvao na izradu novih svjetskih pravila sigurnosti u nuklearkama

Fotografija vijesti

Medvedev je, stojeći uz ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča na svečanosti u povodu 25. obljetnice najteže svjetske nuklearne nesreće, rekao da je ta nesreća naučila države da svojim narodima moraju govoriti potpunu istinu.

Tom je izjavom priznao i da je tadašnji Sovjetski Savez, u sastavu kojega je bila i Ukrajina, griješio nekoliko dana odgađajući objavu o punim razmjerima nesreće u nuklearnoj elektrani u Černobilu. "Država je obvezna reći istinu svojem narodu. Mora se priznati da se (sovjetska) država nije uvijek korektno ponašala", rekao je. "Kako se takve tragedije ne bi ponovile, moramo biti iskreni, moramo točno izvijestiti što se događa", dodao je Medvedev.

I Japan i Černobil zahtijevaju da se izrade nova pravila sigurnosti u civilnoj uporabi nuklearne energije. "Danas sam poslao prijedloge svjetskim čelnicima kako bi se zajamčio nužan razvoj nuklearne energije i istodobno spriječile moguće nesreće i posljedice za svijet", rekao je.

Prošli je tjedan svjetska zajednica obećala 550 milijuna eura za izgradnju novoga betonskog sarkofaga za reaktor u Černobilu. Ukrajinski predsjednik Janukovič je u utorak rekao da je "Černobil bio izazov planetarnih razmjera i odgovor na taj izazov može dati samo svjetska zajednica". "Dugo je vremena Ukrajina bila ostavljena sama s tom velikom nesrećom, no na sreću sada nismo sami", rekao je. U Černobilu je Janukovič zahvalio Medvedevu na ruskoj darovnici od 45 milijuna eura.

Obljetnica černobilske tragedije potaknula je prosvjede protiv nuklearne tehnologije u nekoliko europskih zemalja. U Njemačkoj je u ponedjeljak na oko 80 skupova sudjelovalo oko 120.000 ljudi, a prosvjedi su održani i u Bukureštu i Beču.

 

26.04.2011. 18:30:00
http://metro-portal.hr/mora-se-priznati-da-se-sssr-nije-uvijek-korektno-ponasao/58171/