Metro-portal.hr

objavljeno 14.02.2008. 22:48:01

Moonlight kupio Migros

Agrokoru nije uspjela akvicizija turskog trgovačkog lanca

Ivica Todorić nije uspio u pokušaju kupnje turskog trgovačkog lanca Migrosa. Jučer je Koc Holding, većinski vlasnik Migrosa, priopćio da je 50,8 posto udjela u tvrtki prodao Moonlightu, kompaniji koju kontrolira BC Partners za 1,64 milijarde američkih dolara.

Londonska private equity tvrtka BC Partners tako je pobijedila ostale ponuđače za Migros, među kojima i Agrokor koji je ponudu podnio zajedno s private equity tvrtkom Blackstone, te ponudu private equity tvrtke Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR).

Osim što će kupiti većinski udjel od Koc Holdinga, BC Partners će ponuditi manjinskim dioničarima otkup dionica. Tom transakcijom ukupna vrijednost Migrosa procijenjena je na 3,2 milijarde dolara, odnosno oko 3,9 milijardi lira. Usporedbe radi, jučer je tržišna kapitalizacija Migrosa iznosila 3,5 milijardi lira.

Tko je kupac?Agrokor i Blackstone u utrci za Migros porazio je Moonlight, tvrtka koju kontrolira londonski private equity BC Partners.U natjecanju za kupnju 50,8 posto udjela turskog trgovačkog lanca Migros Turka, Agrokor je prvi put izišao na svjetsko tržište u konkurenciji velikih međunarodnih investitora, istaknuto je iz kompanije. Iako u konačnici nije realizirao kupnju većinskog paketa, time što je uspio ostati  u   najužem krugu ponuđača dokazao je da se može nositi s najvećim imenima svjetskog biznisa, a samim sudjelovanjem postao je međunarodno prepoznatljiv, priopćeno je jučer iz Agrokora. Kompanija je istakla kako joj strateški cilj i dalje ostaje postizanje statusa međunarodne kompanije. (HINA)
   

14.02.2008. 22:48:01
http://metro-portal.hr/moonlight-kupio-migros/3014/