Metro-portal.hr

objavljeno 24.07.2012. 21:14:00
AAA?

Moody's ne vjeruje više ni Njemačkoj

Američka agencija Moody's promijenila je procjenu budućeg kretanja kreditne sposobnosti Njemačke s pozitivne na negativnu

Njemački kreditni rejting je poljuljan
Njemački kreditni rejting je poljuljan (Arhiva)

Riječ je o gorkom udarcu za njemačku vladu: odluka agencije Moody's ne znači doduše neminovno da će najveća ekonomija euro-zone u skoroj budućnosti izgubiti top ocjenu AAA svoje kreditne sposobnosti. No ova odluka upućuje na to da je prostor za djelovanje u slučaju pogoršanja stanja u javnim financijama sada još vrlo mali. Negativna procjena kretanja u skoroj budućnosti je samo prvi korak u smanjenju ocjene o bonitetu.

Nesigurnost u euro-zoni

Sve je vjerojatnije, navodi se dalje, da će Grčka morati napustiti euro-zonu. Čak i ako se to ne dogodi u ovoj rejtinškoj agenciji polaze od toga da će zemlje poput Španjolske i Italije trebati dodatnu pomoć. Europske države koje imaju vrlo dobar bonitet morat će onda pokriti tu novu financijsku pomoć, navodi agencija.

Kao razlog provjere rejtinga triju zemalja agencija je navela rastuću nesigurnost kada je riječ o izlasku iz dužničke krize u euro-zoni. Pored Njemačke i Luksemburg i Nizozemska, koje još uvijek imaju top ocjenu AAA, dolaze također u opasnost, upozoravaju eksperti agencije Moody's. Nasuprot tome Finska je zadržala ocjenu AAA, ali i dobila pozitivnu procjenu očekivanja za budućnost.

Berlin: „To je samo mišljenje"

Njemačko Ministarstvo financija reagiralo je prilično opušteno na sumnje o bonitetu Njemačke te naglasilo da je privreda u ovoj zemlji stabilna. Smanjenje procjene o očekivanju razvoja u njemačkoj privredi na "negativnu" s obrazloženjem da "postoje poznati rizici europske dužničke krize", ministarstvo je primilo na znanje kao "mišljenje agencije Moody's".

No agencija Moody's kaže da bi unatoč reakciji europskih država moglo doći do lančane reakcije u financijskom sektoru i ugrožavanja likvidnosti država i banaka. "Ta reakcija bi se političkim sredstvima mogla ublažiti tek plaćanjem visoke cijene", navodi rejtinška agencija Moody's.U priopćenju Ministarstva financija se navodi da agencija ne spominje dugoročne izglede za stabilizaciju stanja, već se bazira samo na kratkoročnim prognozama.

"Euro-zona je poduzela čitav niz mjera koje će voditi trajnoj stabilizaciji euro-zone", navodi se u priopćenju ministarstva. Savezno ministarstvo financija tako je ovu procjenu Moody'sa kritiziralo kao jednostranu. "Njemačka će zahvaljujući solidnoj ekonomskoj i financijskoj politici ostati sigurna luka i svoju ulogu stabilnog utočišta u euro-zoni i dalje odgovorno obavljati", navodi to ministarstvo.

24.07.2012. 21:14:00
http://metro-portal.hr/moodys-ne-vjeruje-vise-ni-njemackoj/72836/