Metro-portal.hr

objavljeno 20.01.2022. 08:01:00
HMMM...

MOO u problemima

Ekstremne sigurnosne rupe u aplikaciji „My2022“ za Zimske olimpijske igre u Pekingu ukazuju na nedostatak brige MOO-a za sve sudionike, smatra Stefan Nestler

Problema koliko želite...
Problema koliko želite... (Arhiva)

Nije tajna da autoritarne vlade (i ne samo one) koriste prednosti sigurnosnih rupa na Internetu. Isto tako se zna da je Kina daleko ispred svih kada je u pitanju elektronsko špijuniranje. 

Zapravo je opasnost bila očita - da se olimpijska aplikacija razvijena u Kini i preporučena svim stranim gostima neće koristi samo za praćenje mogućih zaraza koronavirusom tijekom predstojećih Zimskih igara u Pekingu.

Tajna tekstualna datoteka osjetljivih pojmova

Utoliko je veći značaj zaključka informatičkih forenzičara iz „Citizen Lab" Sveučilišta u Torontu - da su „sigurnosne mjere aplikacije My2022 potpuno neefikasne i ne štite od prenošenja osjetljivih podataka neovlaštenim trećim osobama". Dakle: ne da nedovoljno štite, nego su potpuno neefikasne! 

IT istraživači su također otkrili tekstualni podatak koji još nije aktiviran, ali je dio aplikacije i sadrži preko 2.400 pojmova koji su politički osjetljivi u Kini, kao što su „Ujguri" ili „Dalaj Lama". 

Time bi konačno trebalo biti dokazano ono na što stručnjaci već dulje vrijeme upozoravaju: ne radi se samo o medicinskoj kontroli, nego i o političkom špijuniranju sportaša, njihovog pomoćnog osoblja i svih ostalih olimpijskih gostiju - kao na primjer novinara.

Naivni, nemarni ili pomagači?

A kakvo je ponašanje Međunarodnog olimpijskog odbora, koji kao organizator Igara ima dužnost brinuti se o svim sudionicima?

U takozvanom „Playbook"-u za igre u Pekingu, MOO savjetuje svim sudionicima da koriste My2022 i uvjerava ih da aplikacija odgovara „međunarodnim standardima i kineskim zakonima".

Je li MOO zaista vjerovao da će se aplikacija koristiti samo za borbu protiv korone? A kada su IT stručnjaci u ime Olimpijske organizacije provjerili aplikaciju - zašto nisu otkrili te ozbiljne sigurnosne propuste? Je li to možda prešutno prihvaćeno kako ne bi isprovocirali domaćina, svjetsku silu Kinu? 

I ne čineći ništa može se biti pomagač autokratima.

Piše: Stefan Nestler/DW
20.01.2022. 08:01:00
http://metro-portal.hr/moo-u-problemima/136079/