Metro-portal.hr

objavljeno 04.01.2015. 19:01:00
SJAJNO!

Mons - Europska prijestolnica kulture 2015.

Belgijski gradić Mons već godinama priželjkuje titulu Europske prijestolnice kulture. 2015. je napokon uspio, zajedno sa češkim Plzenom

Mons i Plzen su prijestolnice kulture za 2015.
Mons i Plzen su prijestolnice kulture za 2015. (Arhiva)

Ogromna drvena instalacija srušila se uz glasan tresak. "The Passenger" - tako se zove djelo flamanskog umjetnika Arnea Quinzea, visoko je 16 i dugačko 85 metara. Konstrukcija je u komadima završila na tlu. Vijest o tome donijeli su brojni strani mediji. Čelnici festivala su si vjerojatno priželjkivali ljepše napise u novinama.

No u međuvremenu je "Putnik" ponovo ustao i obavlja svoju dužnost koju mu je umjetnik namijenio. On usporava život ljudi, oni gledaju prema gore i razgovaraju jedan s drugim. Pri tome je nevažno vole li ga ili ne.

To djelo je samo jedan od vidljivih znakova da se u gradu nešto sprema.

Spoj suvremene arhitekture i kulturne baštine

U Monsu, koji već godinama sanja o tome da postane Europska prijestolnica kulture, izgrađeno je pet novih muzeja i jedna koncertna dvorana. Mons želi biti prijestolnica u kojoj se kultura ne samo čuva, nego prije svega ponovo stvara, objašnjava Yves Vasseur, intendant Zaklade Mons2015. "Gradske vlasti su se usudile integrirati suvremenu arhitekturu u svjetsku kulturnu baštinu grada. To je dio metamorfoze", kaže intendant. U tome su sudjelovali talentirani arhitekti iz Belgije, ali i poznata međunarodna imena. Primjerice ugledni arhitekti Daniel Liebeskind i Santiago Calatrava koji grade u New Yorku na Ground Zerou. Liebeskind je projektirao kongresni centar, a Calatrava novi glavni kolodvor.

Mons ima samo 90.000 stanovnika i time se ubraja među najmanje gradove koji su ponijeli titulu Europske prijestolnice kulture. Proteklih mjeseci gradom je na svakom uglu odjekivala buka građevinskih radova. Brojne građevine iz 16. i 17. stoljeća su renovirane, uličice nanovo popločane, Veliki trg dotjeran.

Skoro sve što se priprema povezano je s Monsom i okolicom, koja je nekada bila poznata po rudnicima ugljena. Uključujući i rečenicu koja počinje na kolodvoru i onda se proteže velikim slovima na pročeljima kuća, prozorima, parkovima i uglovima ulica. Rečenica, ovisno o mjestu gdje se čita, govori o umjetnicima ovoga grada: o francuskom pjesniku Verlaineu koji je ovdje bio u zatvoru, o van Goghu koji je kao svećenik živio zajedno s radnicima u obližnjem rudniku ugljena ili o Rolandu de Lassusu, marljivom renesansnom skladatelju.

Novaca je dovoljno

Ovaj grad za kulturne manifestacije na raspolaganju ima više od 68 milijuna eura. Planirano je oko 300 priredbi, od toga čak 20 velikih izložbi, među ostalima i ona posvećena djelima nizozemskog slikara Vincenta van Gogha. U proljeće se otvara pet novih muzeja, a u jesen je sve posvećeno renesansnim umjetnicima.

Godina Europske prijestolnice kulture u Monsu kreće se između van Gogha i moderne, svjetske kulturne baštine i suvremene arhitekture, zborskog pjevanja i pop glazbe. Manifestacije službeno počinju 24. siječnja.Za organizatore novac očito nije nikakav problem. To se može zahvaliti angažmanu gradonačelnika Elia Di Rupoa, nekadašnjem belgijskom premijeru. Od kada je on na vlasti, gradske blagajne su pune.

Piše: Sabine Hackländer (tagesschau.de)/ajg/DW
04.01.2015. 19:01:00
http://metro-portal.hr/mons-europska-prijestolnica-kulture-2015/89365/