Metro-portal.hr

objavljeno 22.01.2011. 19:00:00
KAKO JE TO NEKAD BILO

Monopoly na komunistički način - umjesto hotela kupujete kruh i toaletni papir

Igrači ne mogu izgraditi svoj kapitalistički imperij već samo kupovati kruh i toaletni papir učeći se pritom strpljenju potrebnom za čekanje u redu

Komunistički Monopoly
Komunistički Monopoly (YouTube - ilustracija)

Nova verzija popularne igre Monopoly ima vrlo komunistički karakter i u njoj igrači mogu umjesto kućica i hotela za trgovinu i zaradu  koristiti kruh i toaletni papir. Igra Queue je proizvod Instituta nacionalnog sjećanja iz Poljske i napravljena je s ciljem da se djeca obrazuju i uče o tome kakav je bio život u toj zemlji tijekom sovjetske ere.

Igrači u ovoj igri ne prisiljavaju jedan drugoga do bankrota već stoje u redu ispred trgovina koje su u državnom vlasništvu. Drugim riječima, igrači ne mogu izgraditi svoj kapitalistički imperij već samo kupovati kruh i toaletni papir. Igru je osmislila Karol Madaj koja kaže da je igra prije svega poučna, ali svakako zabavna. „Osim toga što pomaže igračima da shvate trgovinu u Poljskoj u komunizmu, oni kroz igru mogu iskusiti kako je stajati u redu i strpljivo čekati - to je nešto što su ljudi odavno zaboravili", The Sun citira Madajevu.

Najveća zanimljivost igre je u tome što umjesto klasičnih karata u Monopolyju postoje takozvane pozitivne i negativne karte koje vas mogu poslati ispred svih drugih u redu zbog „veza s komunističkom partijom" ili mogu zatvoriti trgovine zbog „bankrota ili neprikladnog ponašanja".

22.01.2011. 19:00:00
http://metro-portal.hr/monopoly-na-komunisticki-nacin-umjesto-hotela-kupujete-kruh-i-toaletni-papir/54395/