Metro-portal.hr

objavljeno 15.04.2019. 11:31:00
NAJAVE

Monika Leskovar gošća Majstorskog ciklusa

Suparnici na glasovitom natjecanju Mstislav Rostropovič 1998., ali i kolege violončelisti, Monika Leskovar kao solistica i Enrico Dindo kao dirigent

Monika Leskovar gošća simfoničara HRT-a
Monika Leskovar gošća simfoničara HRT-a (Arhiva)

U četvrtak, 18. travnja u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se koncert Simfonijskog orkestra HRT-a iz Majstorskog ciklusa.

Simfonijskim orkestrom HRT-a ravnat će njihov šef dirigent, maestro Enrico Dindo, a u prvom dijelu programa pridružit će im se Monika Leskovar.

Još su 2015. godine pokazali da su vrstan tandem za glazbu hrvatskih autora,kada su praizveli Koncert za violončelo i orkestar Frane Paraća.

Suparnici na glasovitom natjecanju Mstislav Rostropovič 1998., ali i kolege violončelisti, Monika Leskovar kao solistica i Enrico Dindo kao dirigent, ovaj će put izvesti djela dvaju suvremenika, velikana hrvatske glazbe prošloga stoljeća: Rudolfa Matza i Brune Bjelinskog,od čijeg se rođenja uskoro navršava 110 godina.

Program će zaokružiti 7. simfonija, op. 70 Antonína Dvořáka, koja je s golemim uspjehom praizvedena u Londonu 1885. godine.

Nastala usred borbe Čeha za slobodu unutar Austro-Ugarske,nosi poruku otpora političkom pritisku; za razliku od najizvođenije i najpopularnije Simfonije „Iz novoga svijeta"Sedma, strukturom ambicioznija i sa svjesno utkanom univerzalnom porukom,smatra se Dvořákovim najvećim simfonijskim ostvarenjem

15.04.2019. 11:31:00
http://metro-portal.hr/monika-leskovar-gosca-majstorskog-ciklusa/118004/