Metro-portal.hr

objavljeno 13.01.2015. 08:01:00
USTAVNI SUD

Monetizacija autocesta ide dalje

Ustavni sud utvrđuje da u konkretnom slučaju ne postoje iznimne okolnosti zbog kojih bi se smio koristiti svojim općim nadzornim ovlastima prije no što postupak u Hrvatskom saboru bude okončan, kaže se u odluci

Ništa od zabrane postupka monetizacije
Ništa od zabrane postupka monetizacije (Arhiva)

Inicijativa je prikupila i u studenom Hrvatskom saboru predala više od 530 tisuća prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma protiv davanja hrvatskih autocesta u koncesiju, a od Ustavnog suda zatražili su izricanje privremene mjere zabrane koncesioniranja autocesta.

Sabor je u prosincu zatražio od Vlade da provjeri broj i vjerodostojnost prikupljenih potpisa, no još nije odlučivao o tome hoće li od Ustavnog suda zatražiti da ocjeni ustavnost predloženog referendumskog pitanja i utvrdi jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma.

Zahtjev inicijatora za izricanjem privremene mjere Ustavni sud je odbio, zaključivši kako ne postoje pretpostavke za postupanje Ustavnog suda vezano 'za donošenje rješenja o određivanju privremene mjere Vladi RH i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture' od 27. studenoga 2014.

Ustavni suci tumače kako im je ustavna zadaća nadzirati ustavnost referenduma sve do formalnog okončanja referendumskog postupka čak i onda kada Sabor to od njega ne zatraži.

Ističu, međutim, da s obzirom na ulogu Sabora kao najvišeg zakonodavnog tijela, takve ovlasti Ustavni sud može koristiti samo iznimno, kad utvrdi takvu formalnu ili materijalnu protuustavnost referendumskog pitanja ili tako tešku proceduralnu pogrešku koja prijeti narušavanjem strukturalnih obilježja hrvatske ustavne države, uključujući najviše vrednote ustavnog poretka.

'Ustavni sud utvrđuje da u konkretnom slučaju ne postoje iznimne okolnosti zbog kojih bi se smio koristiti svojim općim nadzornim ovlastima prije no što postupak u Hrvatskom saboru bude okončan, bilo postupanjem Hrvatskog sabora na temelju članka 95. Ustavnog zakona ili njegovim postupanjem na temelju članka 9. Zakona o referendumu. Iz navedenih razloga, ne postoje pretpostavke za postupanje Ustavnog suda u povodu podneska predlagatelja', stoji u obrazloženju odluke Ustavnog suda.

13.01.2015. 08:01:00
http://metro-portal.hr/monetizacija-autocesta-ide-dalje/89528/