Metro-portal.hr

objavljeno 12.01.2017. 19:00:00
SAVJETI

Moguće komplikacije gripe i prehlade

Opći simptomi bolesti obično traju tri do pet dana, kada im se obično nakon pada temperature, pridružuju respiratorni simptomi

Kada trebate liječniku
Kada trebate liječniku (Arhiva)

Epidemija gripe došla je naša vrata, a već je uzela i četvrti život. Od prošlog tjedna broj oboljelih od gripe u dobnoj skupini od 5 do 14 godina života povećao se dva puta, isto kao i u dobnoj skupini od 15 do 65 godina (radnoaktivna skupina). 

Uzročnik gripe je virus gripe. "Postoje tri tipa virusa (tip A, B i C) koji na svojoj površini imaju dvije vrste izdanaka koji su skloni mutacijama i čestim promjenama antigena. To je razlog da svakih par godina svijetom kruži drugi tip virusa. Stoga se epidemije gripe tipa A u većim ili manjim epidemijama pojavljuju gotovo svake godine, obično svake dvijed od tri. Epidemije uzrokovane virusom tipa B manjeg su intenziteta i javljaju se svakih četiri do pet godina, a ne rijetko se javljaju i 'miješane' epidemije, kada istodobno cirkuliraju oba tipa virusa (A i B). Velike antigene promjene (10-40 godina) dovode do pandemijske pojave gripe", objašnjava Mirjana Žagar Petrović, spec.epidemiolog i liječnica obiteljske medicine.

Gripa nastupa naglo, a praćena je jakom glavoboljom, povišenom tjelesnom temperaturom (između 38-40°C) osobito prva tri dana bolesti, klonulošću i bolovima u cijelom tijelu (najviše u mišićima ruku i nogu). Zbog toga imate osjećaj kao da vas boli svaka kost u tijelu.

Mirjana Žagar Petrović objasnila je kako opći simptomi bolesti obično traju tri do pet dana, kada im se obično nakon pada temperature,  pridružuju respiratorni simptomi: osjećaj pečenja i stezanja u nosu, suhoća i bol u grlu i duž prsnog koša, suhi i podražajni kašalj. Pred kraj kašalj postaje produktivan, tzv. vlažni kašalj, s izbacivanjem sekreta iz dišnih putova.

Moguće komplikacije gripe i prehlade

U Hrvatskoj je dosad potvrđeno 8.200 slučajeva gripe, a danas je starija muška osobe u Zagrebu preminula od upale pluća, nastale kao komplikacija gripe. 

Većina bolesnika se od gripe u potpunosti opravi za desetak dana. "Međutim, kod nekih su bolesnika moguće i komplikacije poput bakterijske infekcije srednjeg uha, dušnika i bronha ili sinusa. Najvažnija komplikacija gripe je upala pluća, bilo da se radi o sekundarnoj bakterijskoj upali pluća ili primarnoj virusnoj influenca pneumoniji, koja je obično vrlo teškog tijeka i sa čestim smrtnim ishodom", objasnila je spec.epidemiolog Mirjana Žagar Petrović.

Od upale pluća pretežno obolijevaju starije osobe, akutni bronhitis javlja se u 10-30 % mladih zdravih ljudi. Pojava upale srednjeg uha i sinusa najčešća je komplikacija gripe i prehlade kod male djece.

Najugroženije skupine za pojavu komplikacija su starije osobe, mala djeca i kronični bolesnici.

Mirjana Žagar Pertrović dala je smjernice kada je potrebno zatražiti liječničku pomoć:

•    kod povišene temperature i zimice koja traje duže od tri dana
•    dugotrajnog kašlja koji traje duže od dva do tri tjedna
•    dugotrajno začepljenog nosa i glavobolja uz nosnu sekreciju
•    bolova u prsima, jake glavobolje, vrtoglavice i učestalog povraćanja
•    otežanog disanja
•    općeg lošeg stanja - klonulosti, malaksalosti ili pojačane razdražljivosti

12.01.2017. 19:00:00
http://metro-portal.hr/moguce-komplikacije-gripe-i-prehlade/102465/