Metro-portal.hr

objavljeno 10.06.2008. 22:24:58

Moguće je klonirati kosu

Problem ćelavosti bit će za pet godina stvar prošlosti zahvaljujući folikularnoj implantaciji

Revolucionarna terapija s uspjehom je testirana na ljudima
Revolucionarna terapija s uspjehom je testirana na ljudima (Getty Images)

Svi oni koje muči manjak kose, opet će moći imati raskošne kovrče jer će znanstvenici do tada usavršiti kloniranje kose u laboratoriju. Revolucionarnu terapiju, nazvanu folikularna implantacija, tim britanskih znanstvenika već je uspješno testirao na ljudima. Pacijentima se s potiljka, gdje je kosa najgušća, izdvoje stanice odgovorne za rast dlake, a dovoljno je da ih ima stotinjak.

Te se stanice zatim u laboratoriju multipliciraju i usađuju u skalp. Usađene stanice stimuliraju proizvodnju novih folikula dlake ili pomlađuju one koje su ih prestale proizvoditi.

ImplantacijaFolikularnom implantacijom kosa se uzima s potiljka, izdvoje se stanice odgovorne za rast dlake te se u laboratoriju multipliciraju i usađuju u skalp. 

- Najvažnije je što stanična terapija omogućava proizvodnju neograničene količine kose. Na taj će se način pomoći ne samo nesretnim ćelavcima nego i ljudima stradalima u požarima i onima koji su izgubili kosu uslijed kemoterapije. Dosadašnji rezultati testiranja pokazuju da najmanje dvije trećine pacijenata nakon šest mjeseci terapije ima više kose, odnosno četiri od petoro pacijenata, ako se stimulira rast kose abrazijom - struganjem ili skidanjem površinskih dijelova skalpa - objasnio je voditelj istraživanja Besam Farjo, predsednik Međunarodnog udruženja kirurga za obnovu kose.

Znanstvenici iz Amerike, Italije i Japana također proučavaju mogućnosti kloniranja kose, a prema prvim procjenama, takav tretman mogao bi stajati i do 5 tisuća eura.    (METRO) 

10.06.2008. 22:24:58
http://metro-portal.hr/moguce-je-klonirati-kosu/8435/