Metro-portal.hr

objavljeno 09.10.2010. 14:24:00
VIKTOR ORBAN:

Moguć drugi val otrovnog mulja u Mađarskoj

Ako rezervoar popusti, izliti će se 500.000 prostornih metara toksičnog mulja i pogoršati eko katastrofu u Maarskoj

Zagađenje u Mađarskoj
Zagađenje u Mađarskoj (Neja Markičević/Cropix )

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je u subotu ujutro stigao na mjesto kemijske nesreće u zapadnom dijelu zemlje gdje se u ponedjeljak iz tvornice aluminija u Ajki izlio toksični mulj, izjavio je kako je moguć i drugi val mulja.

"Ministar unutarnjih poslova me obavijestio da su se pojavile napukline na sjevernoj stijenki spremnika čiji se kut urušio, zbog čega je moguće da će se čitava stijenka urušiti", izjavio je Orban pred novinarima u Ajki.

"Ako rezervoar popusti, izliti će se 500.000 prostornih metara mulja", rekao je premijer, ali je dodao da je gustoća tog mulja veća nego kod otprilike 1,1 milijuna prostornih metara mulja koji su se razlili u ponedjeljak, prouzročivši dosad najveću ekološku katastrofu u Mađarskoj.

Orban je najavio i promjene u odnosu prema ekološkoj politici svoje vlade kazavši kako "počinje nova era" i da će se "drukčije upravljati nekim stvarima", ali i upozorio "da će biti posljedica".

Zbog opasnosti novog izlijevanja toksičnog mulja vlasti su u subotu ujutro evakuirale 800 stanovnika mjesta Kolontar u blizini tvornice aluminija, koje je prvo stradalo u ekološkoj katastrofi.(hina/metro-portal)

09.10.2010. 14:24:00
http://metro-portal.hr/moguc-drugi-val-otrovnog-mulja-u-madjarskoj/49474/