Metro-portal.hr

objavljeno 17.02.2011. 15:06:22
TREĆA DOB

Mobiteli za umirovljenike

Poduzeća specijalizirana za mobitele prilagođene osobama treće životne dobi postižu odličan uspjeh u Španjolskoj

Mobiteli za umirovljenike
Mobiteli za umirovljenike (Free Digital Photos)

Novi "inteligentni mobilni aparati" za treću životnu dob, jednostavni su i pristupačni starijim osobama, prenosi Hina. 

"U Španjolskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Italiji živi između 10 i 15 milijuna ljudi starijih od 60 godina, a polovica ih se ne koristi mobilnim telefonima, kazao je za France presse Christophe Yerolymos, direktor francuske podružnice austrijske tvrtke Emporia, koja tržištu nudi jednostavne mobilne telefone za starije, na rubu Svjetskog kongresa mobilne telefonije što u četvrtak završava u Barceloni.

Tvrtka Emporia, koja slavi 20 godina postojanja i švedska tvrtka Doro, koja je mobilne telefone za starije počela proizvoditi 2007., vode računa o tom specifičnom tržištu. Mobilni telefoni su uobičajene veličine, modernog dizajna, no zasloni su nešto veći, slova čitkija, tipke na tipkovnici veće i kompatibilni su sa slušnim aparatima.

"Dvije tvrtke koje proizvode mobilne aparate za starije nisu previše" na tržištu, kazao je glasnogovornik Emporije, podsjetivši na pokušaj britanskoga mobilnog operatera Vodafonea, koji je 2000. tržištu ponudio liniju Vodafone Simply. I Alcatel je ponudio pojednostavljenu inačicu mobitela pod nazivom One Touch, koja nije nužno namijenjena starijim osobama, već svima koji žele imati vrlo jednostavan mobilni telefon.

Yerolimos je objasnio kako se jednostavnim Emporijinim mobitelima ne koriste samo osobe starije životne dobi već i "dinamični" klijenti koji "vole surfati internetskim stranicama, no radije to čine u toplini vlastita doma, za računalom". Također je objasnio kako je Emporia osmislila i liniju nazvanu Plus, vrlo jednostavnu za uporabu - mobitel ima samo četiri tipke A,B,C i D. Brojevi na njima su memorirani, a postoji i dodatna tipka SOS. Namijenjena je osobama u dobi iznad 80 godina života koji možda pate od zaboravljivosti.

17.02.2011. 15:06:22
http://metro-portal.hr/mobiteli-za-umirovljenike/55482/