Metro-portal.hr

objavljeno 26.06.2021. 18:01:00
HE HE

Mobitel zna kad ste pijani?!

Istraživači su dobrovoljcima dali dovoljno votke da koncentracija alkohola u njihovoj krvi bude 0.2 posto, a nakon toga analizom su pratili promjene u njihovom hodanju i ponašanju

Možda vam ne treba mobitel u tim trenucima...
Možda vam ne treba mobitel u tim trenucima... (Arhiva)

Znate li kad popijete poneku više? Jeste li sigurni da ste baš ono, trijezni, ili ste ipak malo pod gasom?

Ponekad nije jednostavno procijeniti koje je piće ipak bilo previše, ali sa sveučilišta u Pitttsburghu stižu dobre vijesti - u tome bi vam mogao pomoći mobitel tako da mjeri promjene u vašem hodanju.

Prema istraživanju koje je provelo sveučilište u Pittsburghu, pristup pravovremenim podacima o pijanom stanju spriječio bi ljude da upravljaju vozilima, pomogao onima koji žele piti manje, i čak istaknuo liječene alkoholičare, odnosno, pojedince koji su na odvikavanju, prenosi CNN.

>> Možemo li doista biti toliko pijani da ne znamo za sebe? >>

Jedan od autora istraživanja, liječnik Brian Suffoletto rekao je da su ispitivali 22 odrasle osobe između 21 i 43 godine kojima su dali dovoljno votke da koncentracija alkohola u krvi bude 0.2 posto. U SAD-u, dozvoljena koncentracija alkohola je 0.08 posto.

Sudionici u ispitivanju imali su sat vremena na raspolaganju da popiju piće, a nakon toga koncentracija alkohola u njihovoj krvi analizirana je tijekom sljedećih sedam sati. Pritom su morali hodati ravno i napraviti 10 koraka u jednom smjeru, zatim se vratiti natrag. Dok su hodali, za leđa im je bio pričvršćen mobitel koji im je pratio hodanje i brzinu pokreta. U 90 posto slučajeva, istraživači su mogli iskoristiti podatke o promjenama u hodu kako bi identificirali da su ispitanici prekoračili razinu od 0.08 posto.

>> Mobitel i pijanstvo - pijatelji ili problem >>

Alkohol usporava funkciju središnjeg živčanog sustava, mijenja način na koji mozak funkcionira i umanjuje sposobnost razmišljanja. Također usporava rad mišića, a to očigledno utječe na upravljanje vozilima u pijanom stanju. Prema podacima Američke nacionalne uprave za sigurnost u cestovnom prometu, zbog vožnje u pijanom stanju godišnje pogine više od 10 tisuća ljudi.

Nemojte biti samo tužan broj... budite pametni i ne sjedajte za volan kad ste pijani...

26.06.2021. 18:01:00
http://metro-portal.hr/mobitel-zna-kad-ste-pijani/132824/