Metro-portal.hr

objavljeno 27.09.2012. 22:55:00
MDA

Mobitel na stolu tijekom razgovora kvari druženje

Sigurno vam se dogodilo da ste u navedenim situacijama dobili tekstualnu poruku ili vam je mobilni uređaj zazvonio i reakcija vašeg sugovornika nije bila uvijek ugodna

Često druženja izgledaju ovako ...
Često druženja izgledaju ovako ... (Arhiva)

Smartphone je postao za mnoge gadget bez kojega ne mogu zamisliti život. Skoro obavezno se nalazi na stolu prilikom neformalnih druženja ili čavrljanja uz kavu, ili poslovnih razgovora.

Sigurno vam se dogodilo da ste u navedenim situacijama dobili tekstualnu poruku, neku obavijest ili vam je mobilni uređaj zazvonio i reakcija vašeg/vaših sugovornika nije bila uvijek ugodna. Andrew Przybylski i Netta Weinstein su proveli istraživanje s ciljem da dokažu ovu tezu neugodnih učinaka pristizanja obavijesti mobilnih telefona kada dvoje ili više ljudi razgovara.

Prema njihovim rezultatima to će pokvariti vrijeme provedeno u druženju s drugima. Studija ima neke nedostatke ali pristup je dobar.

Njihovo istraživanje se temeljilo na sljedećoj metodologiji: Odabrali su 34 para koji su međusobno razgovarali o običnim svakodnevnim stvarima desetak minuta s mobitelom i knjigom na stolu.

U većini slučajeva, nakon razgovora, oni koji su gledali osobu koja je imala mobilni telefon imali su mali osjećaj neugode i dojam da sugovornik ne pridaje punu pozornost razgovoru. Možda je uzorak mali, ali je rezultat zanimljiv.

Više pročitajte na racunalo.com.

27.09.2012. 22:55:00
http://metro-portal.hr/mobitel-na-stolu-tijekom-razgovora-kvari-druzenje/74103/