Metro-portal.hr

objavljeno 19.08.2020. 11:01:00
LOOL

Mobitel i pijanstvo - pijatelji ili problem

Alkohol usporava funkciju središnjeg živčanog sustava, mijenja način na koji mozak funkcionira i umanjuje sposobnost razmišljanja

Mobitel je koristan
Mobitel je koristan (Arhiva)

Koliko ste puta nakon burne noći morali brisati čudne fotke na mobitelu ili panično objašnjavati da vam je netko sinoć "uzeo mobitel i igrao se s njim" nakon što ste morali takve situacije objasniti šefu?

Ponekad nije jednostavno procijeniti koje je piće ipak bilo previše, ali sa sveučilišta u Pitttsburghu stižu dobre vijesti - u tome bi vam mogao pomoći mobitel tako da mjeri promjene u vašem hodanju.

Prema istraživanju koje je provelo sveučilište u Pittsburghu, pristup pravovremenim podacima o pijanom stanju spriječio bi ljude da upravljaju vozilima, pomogao onima koji žele piti manje, i čak istaknuo liječene alkoholičare, odnosno, pojedince koji su na odvikavanju, prenosi CNN.

Jedan od autora istraživanja, liječnik Brian Suffoletto rekao je da su ispitivali 22 odrasle osobe između 21 i 43 godine kojima su dali dovoljno votke da koncentracija alkohola u krvi bude 0.2 posto. U SAD-u, dozvoljena koncentracija alkohola je 0.08 posto.

Sudionici u ispitivanju imali su sat vremena na raspolaganju da popiju piće, a nakon toga koncentracija alkohola u njihovoj krvi analizirana je tijekom sljedećih sedam sati. Pritom su morali hodati ravno i napraviti 10 koraka u jednom smjeru, zatim se vratiti natrag.

Dok su hodali, za leđa im je bio pričvršćen mobitel koji im je pratio hodanje i brzinu pokreta. U 90 posto slučajeva, istraživači su mogli iskoristiti podatke o promjenama u hodu kako bi identificirali da su ispitanici prekoračili razinu od 0.08 posto.

"Pokus je izveden u laboratoriju i u kontroliranim uvjetima te pokazuje da mobiteli mogu biti korisni u prepoznavanju znakova poremećenih funkcija uzrokovanih alkoholom. Tehnologija nam može pomoći kako bismo unaprijedili javno zdravstvo", rekao je priopćenju Suffoletto koji je u vrijeme istraživanja radio na Odjelu za medicinu sveučilišta u Pittsburghu, a sada je na sveučilištu Stanford.

Suffoletto također ističe da je jedan od razloga iz kojih je uključen u ovo istraživanje osobne prirode. "Izgubio sam prijatelja na fakultetu zbog automobilske nesreće uzrokovane alkoholom i previše sam puta kao liječnik vidio ozljede povezane s alkoholizmom. Zbog toga sam posljednjih 10 godina posvetio istraživanju digitalne tehnologije i kako ona može spriječiti ozljede i smrtne slučajeve uzrokovane pretjeranom konzumacijom alkohola", izjavio je Suffolletto.

Alkohol usporava funkciju središnjeg živčanog sustava, mijenja način na koji mozak funkcionira i umanjuje sposobnost razmišljanja. Također usporava rad mišića, a to očigledno utječe na upravljanje vozilima u pijanom stanju. Prema podacima Američke nacionalne uprave za sigurnost u cestovnom prometu, zbog vožnje u pijanom stanju godišnje pogine više od 10 tisuća ljudi.

Sveučilište u Pittsubrgu nastavit će s istraživanjem, a u budućnosti, ispitanici će mobitel za vrijeme eksperimenta držati u ruci ili u džepu.

19.08.2020. 11:01:00
http://metro-portal.hr/mobitel-i-pijanstvo-pijatelji-ili-problem/126950/