Metro-portal.hr

objavljeno 28.12.2013. 14:33:00
EH, DA ...

Mobilne mreže ne primjenjuju tehnologiju zaštite od špijunaže

Mobilne mreže diljem svijeta ne koriste se 'zakrpama' na raspolaganju od 2008., a one bi umanjile mogućnost da američka NSA prisluškuje mnoge razgovore

Mobilni operateri ne štite korisnike
Mobilni operateri ne štite korisnike (Arhiva)

Karsten Nohl, glavni znanstvenik berlinske tvrtke Security Research Labs rekao je za Reuters uoči konferencije u Njemačkoj, da je njegova tvrtka to otkrila tijekom pregleda sigurnosnih mjera kojima se služe mobilni operateri diljem svijeta.

Još je rekao da se operateri ne brinu za ranjivost sustava zbog koje ga hackeri mogu klonirati i daljinski upravljati nekim SIM karticama. Za tu se ranjivost saznalo u srpnju.

Njemački je kriptolog kritizirao operatere što se ne služe tehnologijom za zaštitu klijenata od nadzora i od prijevare, te je dodao kako ne misli da je tomu uzrok pritisak obavještajnih služba.

Glasnogovornica Udruge GSM koja predstavlja oko 800 mobilnih mreža diljem svijeta, rekla je kako ne može komentirati Nohlovu kritiku dok još nije vidjela njegovu prezentaciju o toj temi na hamburškom kongresu Chaos Communications u Hamburgu, najvećoj europskoj godišnjoj konferenciji o pitanjima hackiranja, sigurnosti i privatnosti.

28.12.2013. 14:33:00
http://metro-portal.hr/mobilne-mreze-ne-primjenjuju-tehnologiju-zastite-od-spijunaze/82401/