Metro-portal.hr

objavljeno 11.09.2013. 14:48:00
IAA FRANKFURT

Mnoštvom noviteta protiv slabe prodaje

Europa je već godinama slabo tržište, bez najava da bi se moglo nešto uvelike promijeniti, pa na IAA-u proizvođači pokušavaju privući pažnju novim modelima i konceptima.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Upravo uoči početka 65. Međunarodnog sajma automobila (IAA) u Frankfurtu na Majni, na najproblematičnijem tržištu za autoindustriju, onom europskom, pokazuju se znaci oporavka. Nitko se još ne usudi govoriti o preokretu, jer posljedice petogodišnje krize su još i te kao osjetne, ali ipak se nešto kreće. A za bolje rasploženje u ovoj industrijskoj grani ionako se brinu dobri rezultati s azijskog i američkog tržišta.

Sasvim oprezni optimizam

Na žalost, europsko je tržište zadnjih godina jako oslabilo. 11,2 milijuna vozila prodano je ove godine. To je tri milijuna manje od uobičajenog broja u "normalnim" godinama, kaže šef Udruženja njemačke autoindustrije (VDA) Matthias Wissmann. "Naš je dojam da se u zapadnoj Europi ponovno normalizira stanje", kaže on i izražava nadu da bi stvari sada mogle opet krenuti na bolje. "Ne očekujemo da 2014. brojevi eksplodiraju. Ali ipak se nadamo da neće sad opet krenuti prema dolje.

" Najnoviji podaci za zadnja dva mjeseca barem ukazuju na to da neće. To je doduše daleko od izuzetno optimističnih procjena, a sada bi Sajam u Frankfurtu, kojeg će službeno u četvrtak 12. 9. otvoriti kancelarka Angela Merkel, trebao dati nove impulse. Tamo će biti predstavljeno 159 novih modela koji bi u autosalone trebali privući potrošače. Nude se automobili za svačiji džep i na razne pogone. Od dobrih, starih benzinskih motora do elektroautomobila.

Zanimljiva tržišta izvan Europe su prije svega ona s velikim razvojem - poput Kine, Indije, Brazila i Rusije. No baš se tamo čini da je dugogodišnji interes koji je tamo vladao počeo stagnirati. Svejedno, Volkswagen na primjer ne odustaje od svoje namjere da do 2018. postane svjetski proizvođač broj jedan. "Imamo više od 100 tvornica diljem svijeta. I hvala Bogu, tržište u Kini ne slabi nego i dalje raste", kaže šef VW-a Martin Winterkorn. On smatra da će se i u SAD-u, Indiji i Rusiji također bilježiti rast: "A nadamo se da će se i Europa jednom opet vratiti."

Stižu električni automobili

VW primjerice koristi ovaj Sajam da bi zakoračio u eru električnih automobila. Najavljuje da će tijekom sljedeće godine predstaviti 14 modela elektroautomobila i hibrida koji će se temeljiti na dosdašnjim proizvodima poput Golfa. Strategija BMW-a je pak drugačija. Ovaj proizvođač iz Bavarske je nedavno na ulicu poslao i3. To je elektroauto s potpuno novim dizajnom. I to iako je Njemačka još tržište u razvoju kad se radi o elektroautomobilima. U BMW-u pak više računaju na svjetsko tržište. U svijetu je 2012. prodano 90.000 električnih vozila ili elektroauta s uređajem koji im povećava domet. Prognoza za 2013. je oko 150.000, kažu u BMW-u. A to je ipak neka druga kategorja, ako se uspoređuje s prodajom od samo 4.000 vozila u Njemačkoj ove godine.

Uza sve to, autoindustrija se bori i s novim trendom koji se razvio u proteklh deset godina. Sve je popularniji car-sharing a raste i ekološka osvještenost , pa se ljudi sasvim drugačije odnose prema temi mobilnosti nego prije. Kako će se proizvođači postaviti prema ovom problemu isto će sigurno biti tema na IAA-u u Frankfurtu.

Piše: Henrik Böhme/Snježana Kobešćak/DW
11.09.2013. 14:48:00
http://metro-portal.hr/mnostvom-noviteta-protiv-slabe-prodaje/80402/