Metro-portal.hr

objavljeno 27.02.2013. 17:36:22
ZLI MUDRACI

MMF traži još jače rezove

MMF je šest dana rovao po Vladinim papirima, shvativši ono što mi odavno

Rekli su nam ono što znamo i sami
Rekli su nam ono što znamo i sami (Wikipedia)

Misija MMF-a bila je u Hrvatskoj od 20. do 25. veljače, dobro skrivena od javnosti, a zaključci koje su donijeli nakon analize situacije mogu se sažeti u vrlo kratku rečenicu - nije dovoljno napravljeno.

Nedavno najavljeno smanjenje plaća u javnom sektoru i planirane reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava koraci su u pravom smjeru; međutim, potrebna su daljnja poboljšanja i brza provedba reformi, s težištem u početnom razdoblju, kako bi se obuzdala neodrživa potrošnja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. U financijskom je sektoru važno nastaviti održavati dobru ravnotežu između očuvanja financijske stabilnosti i podupiranja oporavka kreditnog rasta", navodi se u izjavi Misije MMF-a koja pozdravlja namjeru hrvatskih vlasti da se donese rebalans proračuna za 2013.

Misija je podržala i "planove Vlade da poveća kazne za prijevremeno umirovljenje, povisi dobnu granicu za umirovljenje na 67 godina za muškarce i žene, tempom od šest mjeseci po godini, prekine indeksaciju privilegiranih mirovina i pojača kontrolu nad očigledno zloupotrebljavanim sustavom invalidskih mirovina".

Članovi Misije smatraju da bi hrvatske vlasti trebale hitno provesti uvelike zakašnjele reforme mirovinskog sustava i Zakona o radu te smanjiti prepreke za ulaganja, brzo provesti reforme mirovinskog sustava da bi se povećala veoma niska participacija radne snage i poduprla fiskalna konsolidacija.

27.02.2013. 17:36:22
http://metro-portal.hr/mmf-trazi-jos-jace-rezove/76726/