Metro-portal.hr

objavljeno 25.07.2011. 21:25:49
KAD SI VELIKI ...

MMF ne želi sniziti kreditni rejting SAD

MMF upozorava da bi snižavanje kreditnog rejtinga američke vlade bilo štetno za svjetsko gospodarstvo

Unatoč nevjerojatnom dugu, SAD i dalje imaju najviši kreditni rejting
Unatoč nevjerojatnom dugu, SAD i dalje imaju najviši kreditni rejting (Wikipedia)

MMF je naglasio kako je teško predvidjeti posljedice sniženja rejtinga, budući da Sjedinjene Države nikada ranije nisu ostale bez svog najvišeg statusa, prenosi Hina

"Kao što smo rekli prije, sniženje će biti vrlo štetno za američko gospodarstvo i ostatak svijeta. Ali postoji mnogo nesigurnosti, nitko zapravo ne zna što će biti pravi učinci", rekao je Rodrigo Valdes, viši savjetnik u MMF-u.

Najnovije MMF-ovo izvješće osoblja o SAD-u uslijedilo je nakon što pregovori tijekom vikenda između Kongresa i Bijele kuće nisu donijeli rješenje za opasni zastoj oko povećanja limita zaduženja američke savezne vlade.

Demokrati i republikanci na Capitol Hillu već su tjednima na mrtvoj točki oko plana proračunske štednje koji je uvjet da republikanska većina u Predstavničkom domu prihvati zahtjev demokratske administracije za povećanje zakonskog limita za zaduživanje države.

Ministarstvo financija upozorilo je Kongres da će gornja granica zaduživanja od 14,3 tisuće milijardi dolara biti dosegnuta 2. kolovoza, poslije čega bi vlada mogla imati problema s plaćanjem računa.

Vodeće bonitetne agencije objavile su prošloga tjedna da razmatraju sniženje kreditnog rejtinga SAD-a. To bi moglo uzdrmati globalna financijska tržišta, na kojima je izloženost američkom dugu široko rasprostranjena. Nakon posljednjeg neuspjeha da se postigne kompromis, demokratski i republikanski zastupnici sada rade na zasebnim prijedlozima.

MMF je rekao da kreatori američke politike trebaju izaći s vjerodostojnim planom za dugoročno smanjenje duga zemlje. Fond je također upozorio da bi preveliko i prebrzo rezanje javne potrošnje moglo naštetiti krhkom američkom gospodarstvu.

Postupna konsolidacija američkog duga pomogla bi u smanjenju rizika da na "globalnom tržištu obveznica dođe do toga da investitori izgube povjerenje u sposobnost SAD-a da odlučno odgovori na svoje fiskalne izazove", navodi MMF.

MMF je rekao kako očekuje da će američko gospodarstvo povratiti zamah u drugoj polovici godine i u 2012. No, vlada mora učiniti više kako bi stabilizirala stambeno tržište i poticala rast zaposlenosti, navodi se u izvješću.

U međuvremenu, izgledi američkog gospodarstva ostaju ranjivi na opasnost od šire dužničke krize u Europi, prema MMF-u.

25.07.2011. 21:25:49
http://metro-portal.hr/mmf-ne-zeli-sniziti-kreditni-rejting-sad/61665/