Metro-portal.hr

objavljeno 09.11.2011. 08:48:00
UPOZORENJE

MMF: Financijska kriza bi se mogla proširiti i na Aziju

Iz MMf-a je stiglo upozorenje da ako svjetska gospodarstva ne budu reagirala zajednički da postoji rizik od širenja financijske nestabilnosti, te da ni Azija neće biti pošteđena

Fotografija vijesti

Postoji rizik od širenja svjetske financijske nestabilnosti ako svjetska gospodarstva ne budu reagirala zajednički, upozorila je u srijedu u Pekingu glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde, javlja Hina.

"Ne budemo li djelovali zajednički, svjetsko gospodarstvo će se izložiti riziku od širenja nesigurnosti i financijske nestabilnosti", upozorila je, misleći pritom na dužničku krizu i na prijetnju recesije, u govoru koji je održala na početku dvodnevna posjeta Kini.

"Svjetsko gospodarstvo je ušlo u opasnu i nesigurnu fazu", istaknula je direktorica MMF-a napomenuvši da "Azija neće biti pošteđena".

"Kini treba jaka valuta", kazala je također, u času kada se glavni trgovinski partneri Kine žale na nizak tečaj juana, koji je, drže, odgovoran za golem trgovinski suficit koji Peking gomila.

Lagarde je doputovala u Peking u prvi posjet Kini otkako je na dužnosti glavne direktorice fonda. S kineskim čelnicima će razgovarati o posljedicama dužničke krize u Europi i uvjetima u kojima bi drugo po snazi svjetsko gospodarstvo moglo biti dovedeno u položaj da kupuje više javnog duga u Starom Svijetu.

Prije dolaska u Kinu posjetila je Moskvu gdje je s ruskim čelnicima razgovarala o djelovanju europske krize na njihovu zemlju. Lagarde će iz Kine otputovati u Japan.

09.11.2011. 08:48:00
http://metro-portal.hr/mmf-financijska-kriza-bi-se-mogla-prosiriti-i-na-aziju/65286/