Metro-portal.hr

objavljeno 09.07.2021. 11:29:00
VIJESTI

MMF dijeli lovu?

Izvršni odbor MMF-a odobrio je podjelu posebnih prava vučenja (SDR) u vrijednosti 650 milijardi dolara, koja međunarodni zajmodavac planira podijeliti zemljama-članicama do kraja kolovoza

Stižu milijarde
Stižu milijarde (Arhiva)

Izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva izjavila je da će prijedlog o podjeli posebnih prava vučenja sada izložiti odboru guvernera koji čine predstavnici 190 zemalja članica.

"Bude li odobren, očekujemo da će podjela SDR-ova biti završena do kraja kolovoza", dodala je čelnica MMF-a.

"To će pomoći svijetu", naglasila je Georgieva u priopćenju objavljenom uoči početka dvodnevnog sastanka ministara financija i guvernera središnjih banaka članica G20 u Veneciji.

"Podjela prava ojačat će likvidnost i rezerve svih naših članica, potaknuti povjerenje i poduprijeti otpornost i stabilnost svjetskog gospodarstva", dodala je čelnica MMF-a.

Bude li odobrena, podjela će biti najveća u 77-godišnjoj povijesti MMF-a. Prošli je puta međunarodni zajmodavac izdao SDR-ove 2009. godine, u vrijednosti 250 milijardi dolara, kako bi ublažio globalnu financijsku krizu.

Posebna prava vučenja MMF-ova su "valuta", a temelje se na košarici koju čine dolar, euro, jen, funta i juan.

Da bi ih mogle trošiti, zemlje moraju naći zemlju-partnera koja ih je spremna zamijeniti za konvertibilne valute, tumači Reuters.

Podjela novih prava vučenja, koju su članice skupine G20 poduprle u travnju, povoljno će utjecati na sve zemlje-članice, naglasila je Georgieva, a posebno bi trebala pomoći ranjivim zemljama da se uspješnije nose s krizom covida 19.

MMF će idućih mjeseci surađivati sa zemljama-članicama na "identifikaciji održivih opcija dobrovoljnog usmjeravanja SDR-ova iz bogatijih članica u potporu onim siromašnijima i ranjivijima", najavila je Georgieva.

Očekuje se da će financijski dužnosnici skupine G20 danas i sutra razgovarati o potencijalnim mehanizmima distribucije SDR-ova zemljama s niskim dohotkom, ali i pojedinim ranjivim zemljama sa srednjim dohotkom i malim otočnim zemljama, napominje Reuters.

09.07.2021. 11:29:00
http://metro-portal.hr/mmf-dijeli-lovu/133059/