Metro-portal.hr

objavljeno 30.05.2010. 18:18:40
NEISPUNJENI UVJETI

MMF će odgoditi novu tranšu pomoći Bosni i Hercegovini

MMF će sljedeći put u rujnu razmatrati poštuju li vlasti BiH uvjete koje je postavila ova institucija za nastavak standby aranžmana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Dopremijer Federacije BiH i ministar financija Vjekoslav Bevanda rekao je da će Međunarodni monetarni fond (MMF) odgoditi isplatu nove tranše pomoći zbog čega bi moglo doći do smanjenja proračuna ovoga entiteta i deset županija iako su sve planirale prihode od ove financijske institucije.

"Federacija BiH do kraja svibnja neće ispuniti uvjete potrebne za nastavak standby aranžmana s MMF-om, pa ova institucija neće sredinom lipnja razmatrati odobravanje četvrte tranše za BiH", rekao je Bevanda a prenose u nedjelju mediji u BiH.

MMF neće odobriti 38 milijuna eura potpore od MMF-a jer vlasti u Federaciji nisu usvojile zakone o plaćama, provele revizija branitelja, beneficiranih mirovina te strategiju reforme mirovinskog sustava, dok županije nisu donijele zakone o uštedama te prijedloga rebalansa proračuna.

"U projekcijama županijskih proračuna evidentna je totalna neodgovornost. Utvrđen je deficit i kao izvor financiranja naveden je novac MMF-a", rekao je Bevanda dodajući kako županije jednako kao niti druge razine vlasti neće dobiti novac od MMF-a.

Prema njegovim procjenama ukoliko se ne provedu uštede u proračunu za sljedeću godinu nedostajati će 450 milijuna maraka, što predstavlja trećinu ovogodišnjeg proračuna. (hina/metro-portal)

30.05.2010. 18:18:40
http://metro-portal.hr/mmf-ce-odgoditi-novu-transu-pomoci-bosni-i-hercegovini/41312/