Metro-portal.hr

objavljeno 11.11.2010. 13:21:00
HRANJIVO I FINO

Mlijeko od deva - najsličnije majčinom i bolje od kravljeg

Devino mlijeko je manje masno i slatko od kravljeg, a sadrži više minerala i vitamina; jedini problem je što je dosta skupo

Deva
Deva (DeviantArt)

U nizozemskom gradu Den Bosch nalazi se jedina europska farma deva. Pokrenuo ju je student agronomije i marketinga Frank Smits koji je 2006. odlučio uložiti u proizvodnju devinog mlijeka. Posao iz godine u godinu raste pa se mlijeko iz Nizozemske danas može naći u Njemačkoj, Maroku, Turskoj i Somaliji i to po visokim cijenama od šest eura po litri.

"Mlijeko deva je najsličnije majčinom mlijeku. Po hranjivim vrijednostima je čak bolje od kravljeg. Nije masno ni slatko, a bogato je vitaminima i mineralima. Sadrži čak četiri puta više vitamina C od kravljeg mlijeka", objašnjava Smits za portal Welt. Pored toga mlijeko deva odlično podnose osobe koje su osjetljive na laktozu.

Smits ima ukupno 50 deva, a farmu vodi zajedno s ocem koji je po struci liječnik te je na Sveučilištu Wageningen potaknuo prva znanstvena istraživanja o dugoročnom utjecaju ispijanja devinog mlijeka. "Dokazano je da je mlijeko dobro za dijabetičare. U Aziji je već stoljećima poznato da jača organizam, a i Ujedinjeni narodi su potvrdili da je iznimno hranjivo", kaže Smits.

Mladi farmer se prilikom pokretanja biznisa susreo s brojnim birokratskim problemima, jer EU ne predviđa uvoz deva u prehrambene svrhe. Prve deve u Den Bosh su stoga stigle preko Nizozemskih Antila, a Smits je uređaj za mužnju razvio sam. Zanimljivo je da deve mlijeko daju samo kada pored sebe imaju vlastito mladunče. Od jedne deve se dnevno može dobiti oko šest litara mlijeka; krava za usporedbu daje do 30 litara na dan.

Osim mlijeka, na farmi se proizvode i bomboni "Kamelka", dok je proizvodnja sira odgođena do daljnjega jer mu cijena trenutno nije konkurentna.

11.11.2010. 13:21:00
http://metro-portal.hr/mlijeko-od-deva-najslicnije-majcinom-i-bolje-od-kravljeg/51042/