Metro-portal.hr

objavljeno 17.07.2012. 08:21:00
USPJEH

Mladom genijalcu zlato na matematičkoj olimpijadi

Hrvatska je ekipa osvojila 25. mjesto među 100 zemalja koje su sudjelovale u ovogodišnjem najprestižnijem matematičkom natjecanju u svijetu

Još jedan uspjeh hrvatskih gimnazijalaca
Još jedan uspjeh hrvatskih gimnazijalaca (Arhiva)

Ekipa mladih hrvatskih matematičara ostvarila je izvanredan uspjeh na 53. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se od 4. do 16. srpnja održava u Mar del Plati u Argentini, a po prvi puta od kad Hrvatska sudjeluje u tom prestižnom natjecanju jedan je naš predstavnik, gimnazijalac Domagoj Ćevid, osvojio i zlatnu medalju.

Kako se navodi u priopćenju voditelja hrvatske delegacije na olimpijadi, hrvatska je ekipa osvojila 25. mjesto među 100 zemalja koje su sudjelovale u ovogodišnjem najprestižnijem matematičkom natjecanju u svijetu, što je jedan od najboljih rezultata Hrvatske u 20 godina natjecanja.

Zlatnu je medalju osvojio mladi hrvatski matematičar, 17-godišnji učenik 3. razreda zagrebačke V. gimnazije Domagoj Ćevid. Ostali članovi ekipe također su postigli zavidan uspjeh, osvojivši jednu srebrnu i tri brončane medalje, te jednu pohvalu.

Srebrnu je medalju osvojio Matija Bucić, učenik XV. zagrebačke gimnazije. Njegovi kolege Matija Milišić, Vlatka Vazdar i Borna Vukorepa osvojili su brončane medalje, dok je Verner Vlačić iz Prve sušačke gimnazije u Rijeci osvojio pohvalu.

Riječ je o "povijesnom uspjehu", a hrvatska delegacija zahvalna je mentorima i školama učenika, Ministarstvu obrazovanja i sporta, Hrvatskom matematičkom društvu, tvrtki Nanobit d.o.o. te svima koji su sudjelovali u pripremama ekipe, ističe se u priopćenju.

Međunarodna matematička olimpijada ove je godine u argentinskom gradu Mar del Plata okupila 548 učenika iz čitavog svijeta.

17.07.2012. 08:21:00
http://metro-portal.hr/mladom-genijalcu-zlato-na-matematickoj-olimpijadi/72660/