Metro-portal.hr

objavljeno 28.08.2012. 19:18:00
WTF?!

Mladi koji puše marihuanu imaju manji IQ?

Rezultati istraživanja pokazali su da ipak trebate biti punoljetni prije nego što počnete koristiti marihuanu da ne postali bedastiji :)

Nema duvanja prije 18.-te godine života
Nema duvanja prije 18.-te godine života (Shutterstock)

Loša vijest za sve ljubitelje marihuane i one koji to planiraju postati dolazi s Novog Zelanda gdje je istraživanje provedeno na tisuću osoba pokazalo da oni koji počnu pušiti marihuanu prije punoljetnosti imaju manji IQ.

Znanstvenici su pratili sudionike istraživanja preko dvadeset godina, kada su uključeni u istraživanje kao djeca, prije nego što su počeli pušiti marihuanu. Svi su često intervjuirani u tom razdoblju, sve do svoje 38. godine života.

Kad su oduzeli sve ostale moguće faktore poput duhana, alkohola, drugih droga i godine školovanja, znanstvenici su došli do zaključka da su oni ispitanici koji su često pušili marihuanu imali manji IQ, i to se proporcionalno smanjivao s učestalošću korištenja marihuane.

Najveće su posljedice imali oni koji su počeli pušiti marihuanu tijekom adolescencije i nastavili s tom praksom. Njihov je IQ u prosjeku bio manji osam bodova od onih koji nisu konzumirali marihuanu. Čak i ako su prestali u odraslijim godinama, nije bilo promjena na bolje.

No, znanstvenici su zaključili i nešto drugo, a to je da konzumacija marihuane u odraslom dobu nema nikakvog negativnog utjecaja na mozak, što je ipak utješno.

28.08.2012. 19:18:00
http://metro-portal.hr/mladi-koji-puse-marihuanu-imaju-manji-iq/73582/