Metro-portal.hr

objavljeno 27.10.2021. 11:31:24
SJAJNO!

Mladi čuvari prirode

Lijepe jesenske dane učenici su proveli u stjecanju znanja i vještina vezanih uz bogatstvo prirodnog okoliša i stalno rastuću potrebu čuvanja prirode

Mladi čuvari prirode
Mladi čuvari prirode (Arhiva)

Priroda se najbolje uči u prirodi, a znanje je najvrjednije kada se dijeli. Javna ustanova Zeleni prsten započela je s provedbom programa Mladi čuvari prirode, u suradnji sa Šumarskim fakultetom u Zagrebu. Kroz dvije jednodnevne radionice, cilj je kod učenika razviti senzibilitet u promatranju prirode oko sebe u svrhu njene zaštite. 

Lijepe jesenske dane učenici su  proveli u stjecanju znanja i vještina vezanih uz bogatstvo prirodnog okoliša i stalno rastuću potrebu čuvanja prirode, učili su o šumskom bontonu, odnosno o dozvoljenim i zabranjenim aktivnostima u prirodi te bogatstvu biljnih i životinjskih vrsta koje obitavaju na navedenim područjima. Upoznajući biološku raznolikost i važnost šuma učili su kako razlikovati drveća po kori, listovima i plodovima, radeći ujedno od prirodnih sastavnica osebujna likovna djela - land art uratke, svojevrsna minimalistička pejzažna djela u slobodnom prostoru.

Prva radionica održana je u Natura 2000 području Šuma Žutica za učenike Osnovne škole Stjepana Basaričeka, a druga u Posebnom ornitološkom rezervatu Sava-Strmec za učenike osnovne škole Sveta Nedelja. Time se 50 učenika osnovnih škola Zagrebačke županije pridružilo brojnim mladim čuvavima u Hrvatskoj, ali i širom cijelog svijeta.

Koncept upravljanja zaštićenim područjima prepoznaje da su kontinuirano informiranje i obrazovanje novih generacija najveće jamstvo očuvanja i opstanka vrijednosti takvih područja za buduće generacije.

Uz učenje znanja i vještina o prirodi ispunjeno je i više radnih listova, kao svojevrsna provjera novostečenih znanja i iskustava, da bi po završetku radionice polaznicima bili uručeni prigodni pokloni i Potvrde o završenom edukativnom programu, što su zajednički odradili ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten dr. sc. Tatjana Masten Milek, gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš i trener-edukator radionice dr. sc. Ivan Martinić.

27.10.2021. 11:31:24
http://metro-portal.hr/mladi-cuvari-prirode/134870/