Metro-portal.hr

objavljeno 28.02.2011. 20:17:00
RAZUMIJETI DRUŠTVO

Mladi bračni parovi bez djece su najsretniji i najzadovoljniji životom

Parovi koji su u dugim vezama ili imaju dijete predškolske dobi pokazuju najmanju razinu zadovoljstva

Mladi bračni parovi bez djece su najzadovoljniji
Mladi bračni parovi bez djece su najzadovoljniji (Graur Codrin/FreeDigitalPhotos)

Mladi bračni parovi koji još nisu zasnovali obitelj najsretniji su u svijetu zaljubljenih odnosno, u najsretnijim su vezama, navodi se u rezultatima istraživanja nazvanog Understanding Society koje je stajalo čak 48,9 milijuna funti i koje je naručilo državno Vijeće za gospodarska i društvena istraživanja Velike Britanije.

Prema tom istraživanju, stariji parovi manje su zadovoljni od onih mlađih, a kad se gleda unutar parova, žene su te koje su manje sretne. Ukratko, provi koji su zajedno oko pet godina nalaze se na vrhuncu sreće za razliku do onih koji su u znatno duljim vezama. Istraživanje je obuhvatilo čak 40.000 kućanstava, a trajat će još sljedećih 20 godina, sve s ciljem da se bolje shvate ljudski životi i iskustva. Pored svega navedenog, parovi koji su vjenčani sretniji su od onih koji 'samo' žive zajedno. nadalje, veze u kojima oba partnera imaju visoko obrazovanje također su sretniji od drugih.

No dolazak djeteta narušava idilu, piše u rezultatima. Istraživači su primijetili da su parovi s djecom predškolske dobi najmanje sretni, ali da razina njihov zadovoljstva životom raste kako raste i njihovo dijete. nezaposlenost u vezama najviše smeta muškarcima, dok ženama smetaju niska primanja. od 1268 anketiranih mladih ljudi, 60 posto je ustvrdilo da je „potpuno zadovoljno" svojim trenutnim životom. Djeca koja žive sa samohranim roditeljem uglavnom su manje sretna i zadovoljna od one koja ima braću ili sestre.

28.02.2011. 20:17:00
http://metro-portal.hr/mladi-bracni-parovi-bez-djece-su-najsretniji-i-najzadovoljniji-zivotom/55936/